TURKU. Kun katsoo menoa jäällä, on vaikea uskoa, että TPS:n nuori laituri Kaapo Kakko on vasta 17-vuotias kiekkoilijan alku.

Taitava ja yllättävän monipuolinen hyökkääjän alku oli jälleen elementissään, kun TPS nappasi tärkeät pisteet torstai-iltana Liigassa. Kakko oli varsinkin ottelun ratkaisuhetkillä esillä TPS:n karatessa lopulta 6-3-voittoon.

Kaksi syöttöä TPS-maaleihin olivat puhdasta taidetta. Kiekko haltuun, pieni pito ja kuljetus. Siinä ajassa konkari Ilari Filppula oli karannut takatolpalle, jonne syöttö löysi millintarkasti. Kokeneella Liiga-tähdellä oli helppo työ iskeä kaksi maalia namusyötöistä.

– Kyllä me ollaan paljon juteltu. Mutta Kaapo näkee kenttää niin hyvin, että itse yrittää vain löytää avoimia paikkoja. Upeita syöttöjä molemmat – siinä on paljon luomua mukana, Filppula virnistää Leijonat.comille.

Varsinkin illan toinen syöttöä edelsi komea suoritus. Kakko rymisteli kiekon väkisin itselleen KooKoo-pelaajalta, nousi maalin kulmalle ja löysi syötöllään täysin yksin jääneen Filppulan. 5-3-maali oli yksi ottelun ratkaisuhetkiä.

Filppula näytti itsekin yllättyneeltä passista. Vaihtoaitiossa Kakko myhäili syötön olleen tarkoitettu. Nuorukainen tiesi tarkalleen, missä kokenut ketjukaveri odottaa.

– Olen antanut niin paljon kuraa, jos syöttöjä ei tipu. Ei vaan… hän on niin hyvä pelaaja, että kyllähän tuollaiset (syötöt) yllättävät. ”Jes, sehän tuli sieltä!” Mutta kunhan jaksaa itse hakeutua avoimille paikoille, Kaapo pystyy pysymään kiekossa ja iskemään syöttöä lapaan, Filppula muotoilee.

Konkarit ja oppipoika

Kakon taiteilua jäällä on myös muuten hieno seurata. Nuorukainen vääntää vaihdosta toiseen korkealla itseluottamuksella. Pelistä huokuu, että 17-vuotias NHL-superlupaus pystyy jo nyt pelaamaan aikuisten seassa puhtaasti vahvuuksillaan.

Vaikka nuoruuden into karkaa välillä varmasti jopa yli, on Kakko nyt jo TPS:n johtavia pelaajia. Erityisesti kamppailuvoima on korkealla tasolla. Se on harvinaista nuorelle kiekkotaiturille.

Onko Kakon kypsyys ja osaaminen yllättänyt, Ilari Filppula?

– Se yllätti jo vuosi sitten. Hän pelasi jo silloin kypsästi. Ei millään uskoisi, että hän vasta 17-vuotias. Hän on nyt kesällä ottanut todella ison askeleen varsinkin voimassa. Kamppailuvoima riittää ihan ketä tahansa vastaan. Hän pelaa todella viisaasti kiekon kanssa – ei yritä mitään ylivaikeita temppuja. Silti hän pystyy yllättäviinkin ratkaisuihin.

Kakon kelpaa pelata kokeneen Filppulan ja täsmähankinta Petteri Wirtasen kanssa. Konkarit auttavat monella tapaa nuorukaisen taiteilua. Filppula kertoo, että TPS:n uudesta ykkösketjusta löytyy vaikka mitä.

– Petteri on tuonut hirveästi kokemusta ja johtajuutta TPS:ään. Tekee monipuolisesti duunia – ajaa maalille, taklaa ja tekee peliä. Ja tekemisen taso on korkea – hän ei tunnu tekevän virheitä. Sellaista äijämäisyyttä, jota meidän joukkue on kaivannut.

– Meillä on hyvä kattaus monipuolista osaamista siinä. Kunhan tehdään vain jatkossakin hyvin hommia, tästä tulee vielä, Filppula kiteyttää.

Ilari Isotalo, Turku
Twitter: @IlariIsotalo