Kieltäytyi huippusoppareista! Leijonien yllätysnimi noussut parrasvaloihin erilaista polkua – ”Järkyttävän vahva”

© Kuva: Getty Images

Nuorten Leijonien kapteeni Aarne Talvitie on noussut käynnissä olevien MM-kisojen aikana väkisin suuren kansan tietoisuuteen.

Nuori hyökkääjä on ollut illasta toiseen joukkueensa näkyvintä osastoa. Monipuolinen työjuhta oli mainio myös puolivälierätrillerissä Kanadaa vastaan, kun Suomi marssi mitalipeleihin 2-1-jatkoaikavoitolla.

Talvitien vahva vire ei ole yllättänyt kaikkia. Bluesin A-junioreissa vuosi sitten hyökkääjää luotsannut Saku Martikainen seuraa tutun kaverin kisoja mielissään.

– Hän on ollut sellainen pelaa kuin hän on. Tekee kahteen suuntaan töitä ja johtaa porukkaa esimerkillään. On ollut hieno katsoa MM-kisoja, Martikainen ynnää Leijonat.comille.

Talvitie toimi vuosi sitten Bluesin A-junnujen kapteenina. Hän on kantanut urallaan jo myös Pikkuleijonien C-kirjainta rinnassaan. Sen takia tuore pesti Nuorten Leijonien kipparina ei yllätä.

– Hän on ikäistään kypsempi, jämäkkä ja hyvän kotikasvatuksen saanut jätkä. Sen minkä hän lupaa, hän myös tekee. Ja mitä hän sanoo, sitä hän myös tarkoittaa.

Talvitien tarinassa iso kiitos lähtee kotijoukoille. Martikainen tietää, mistä hän puhuu.

– Olen tuntenut hänet 8-vuotiaasta asti. Hän on aina ollut noin määrätietoinen ja kauhean kova kilpailemaan. Se tulee kotikasvatuksesta, Martikainen pohtii.

Talvitie hyppäsi Kanada-peliin Suomen ykkösketjuun. Siirto piristi heti Rasmus Kuparin ja Aleksi Heponiemen peliä. Kuva: Getty Images.

Kieltäytyi Liiga-diileistä

Talvitien luonteesta kertoo paljon myös oman polun kärsivällinen seuraaminen. Nuorukainen olisi voinut pelata koko viime kauden ammattilaisena – hän kuitenkin kieltäytyi kaikista Liiga-sopimuksista.

Taustalla oli halu siirtyä täksi vuodeksi USA:n yliopistosarjaan. Se edellytti, ettei alla ole pelejä ammattilaisena.

– 

Hän on fiksu kaveri. Näkee, että elämässä on muutakin kuin jääkiekkoa. Koulu on arvossaan ja urheilu arvossaan. Ikinä ei tiedä – se voi olla yksi taklaus tai mailanisku – ja pelit ovat kokonaan ohi! Hän on ajatellut pitemmälle. Perheessä on arvot kohdillaan, tämä oli hänelle luontainen reitti, Martikainen ynnää.

Alkukausi Penn Staten yliopistossa on tehnyt hyvää. Talvitie on hieman yllättäen ollut koko Nuorten Leijonien parhaimmistoa. Se on kova saavutus, kun mukana on hurja määrä NHL-huippulupauksia.

– Hänelle on tullut Pohjois-Amerikassa vähän viisautta lisää. Ja kokonaisvaltaista pelaamista. Hän on pystynyt pelaamaan Suomen juniorisarjoissa pitkälti fysiikkansa kautta – hänhän on ihan järkyttävän vahva jätkä, Martikainen pohtii ja jatkaa:

– Nyt kun vastassa on ainakin melkein yhtä vahvoja kavereita, hän joutuu käyttämään enemmän järkeä ja tehdä fiksumpia ratkaisuja sekä hyökkäyspäässä että puolustuksessa. Ihan pelkällä reisilihaksella ja luistelulla ei voi loistaa.

Mutta mitä nuorukaiselta voi tulevaisuudessa odottaa? Talvitie on New Jersey Devilsin kuudennen kierroksen varaus kesältä 2017.

– Uskon, että jos hän pysyy terveenä, hän pelaa pitkään ammattilaisena. Riittääkö rahkeet NHL:ään? Hyvin mahdollista. Luonteesta ja työnteosta ei jää kiinni. Jos hänestä tulee luotettava kolmosketjun työjuhta NHL:ään, se olisi hyvä saavutus.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo