Ukko-Pekka Luukkosen upea vire Kanadassa ei näytä hyytyvän millään.

Nuorten Leijonien kultasankari on noussut otteillaan juniorisarja OHL:n parhaiden vahtien joukkoon. Suomalaisen upeat otteet Sudbury Wolvesin maalilla on huomioitu myös NHL:ssä – Buffalo Sabres julkaisi laajan jutun maalivahtilupauksestaan.

Luukkonen on monella tavalla koko OHL:n paras maalivahti – hän johtaa tilastoja niin torjuntaprosenteissa, päästettyjen maalien keskiarvoissa kuin maalivahtien voittomäärissäkin.

Samalla hän on tehnyt vaikutuksen valmentaja Cory Stillmaniin, joka muistetaan myös NHL:stä.

– Hän on sopeutunut tänne loistavasti. Yleisö huutaa hänen nimeään pelistä toiseen, se on erityistä tuon ikäiselle muksulle, Stillman kommentoi Sabresin sivuilla.

Kannattajien tuki on ollut syystä. Luukkonen on ollut joukkueen arvokkain pelaaja läpi kauden. Kuvaavaa on, että kun suomalainen torjui nuorten MM-kisoissa, ajautui Wolves kauden pahimpaan tappioputkeen.

Luukkosen palatessa Kanadaan kultamitalin kanssa kääntyi myös OHL-joukkueen kurssi. Stillman kertoo hauskan tarinan kultajuhlien jälkeisestä paluusta – se kertoo paljon Luukkosen työmoraalista.

– Kysyin häneltä kisojen jälkeen, milloin hän pystyy pelaamaan. Hän vastasi ”heti”. Me pelaamme ison määrän pelejä täällä – ja hän pelaa melkein kaikki ottelut. Hän torjuu viikossa usein keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina. Hän saa rytmin päälle – se kertoo hänen ammattimaisesta otteestaan, Stillman ihastelee.

Luukkosen nimi on alleviivattu syystä Sabresin organisaatiossa. Isokokoisen vahdin viime kausi Suomessa oli vaikea, peliaikaa tuli vähän siellä ja vähän täällä -mentaliteetilla. Pelkässä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon.

Stillmanilla on selkeä käsitys, miksi Luukkonen loistaa nyt Kanadassa. Vuoden takaiset heilahtelevat otteet ovat jääneet tyystin.

– Ero vuoden taakse on se, että hän tietää olevansa ykkösvahti. Hän saa aloittaa maalilla.

Nuorukainen on itse kertonut haluavansa pelata tämän kauden vielä OHL:ssä. Ensi kauden suunnitelmissa on lähteä NHL-organisaatioon – joko Sabresiin tai farmin puolelle.

– On hienoa nähdä tuollaisen muksun tekemistä läheltä. Hänen asenteensa on kuin ammattilaisella. Hän haluaa NHL:ään – ja aloittaa aina maalilla, Stillman ihailee.