ESPOO. Naisleijonien Ronja Savolainen on nimi, joka kannattaa alleviivata viimeistään nyt.

21-vuotias puolustaja pelaa upeita MM-kisoja Espoossa. Valtavassa roolissa pelaava kiekkotaituri on nostanut vuosi vuodelta osakkeitaan maajoukkueessa – tämän kevään MM-kisoissa pakki on ollut pelistä toiseen jopa Naisleijonien parhaimmistoa.

Joukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen kehuu nuorta pakkia. Valmentaja muistuttaa, että Savolainen oli todella hyvä vuosi sitten Etelä-Korean olympialaisissa.

– Kehitys jatkuu kohti maailman huippua. Kun maileja ja kilometrejä tulee alle, hänen kehityksestään voi odottaa paljon. Uskon, että 4-5 vuoden aikana hän voi taistella tähdistöpaikoista MM-kisoissa, Mustonen avaa Leijonat.comille.

Savolainen on pelannut nyt kolme kautta ruotsalaisseura Luuleå HF:n riveissä. Siellä kehitys on ottanut oikeita askelia. Se näkyy nyt myös maajoukkueessa.

– Kaikki eväät on olemassa. Kokemusta ei ole vielä – vasta nyt on opittu harjoittelemaan kovaa. Pari vuotta on menty kovaa. Hän on ollut (Naisleijonien kapteenin) Jenni Hiirikosken koulussa Luulajassa ja opetellut myös urheilullisuutta, Mustonen pohtii ja jatkaa:

– Hän on alkanut hiljalleen ymmärtää, kuinka hyvä hän voi olla. Ja mitkä hänen mahdollisuutensa ovat.

Lennokasta menoa MM-jäillä! Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto.

Tanssia ja pilkettä silmäkulmassa

Savolaisen monipuolisuudesta kertoo Sveitsi-pelin rooli. Pakki hyppäsi kesken ottelun hetkeksi jopa hyökkääjän paikalle. Se kertoo, että valmennus luottaa tällä hetkellä kiekkotaiturin tekemiseen.

– Olemme jutelleet paljon pelaamisestani. Kunhan olen kentällä jatkuvasti hereillä ja omat jalat liikkuvat, huomaa, ettei kaikki pysy perässä. Mutta olen vielä nuori – täällä on paljon oppimista, Savolainen itse summaa Leijonat.comille.

Savolaisen liike, kiekollinen varmuus ja jämäkät otteet pakistossa ovat nostaneet roolin myös muuten isoksi. Kuvaavaa on, että pakki on pelannut kapteeni Hiirikosken jälkeen toiseksi eniten ottelua kohden. Se on paljon joukkueessa, josta löytyy kokemusta ja taitoa.

– Monipuolinen rooli maistuu. Voi hypätä tarvittaessa vaikka hyökkääjän paikalle. Tietää, että Pasi luottaa – se helpottaa omaa peliä. Voi pelata rennosti ja antaa mennä. Ei pidä miettiä liikaa.

Itseluottamus näkyy jäällä. Savolaisen menoa on viihdyttävää katsoa sekä peleissä että lämmittelyissä. Jammailu sekä virheetön pelin kovassa paikassa kertovat, että jääkiekko maistuu kotikisoissa melko hyvälle.

– Tykkään tanssia lämmittelyissä ja pitää hyvää fiilistä yllä ennen pelejä. Se on mun tapa valmistautua. Jäällä olen sellainen yleispuolustaja. Aina en itsekään tiedä, missä menen. Voin pelata vähän siellä sun täällä, Savolainen itse naurahtaa persoonalliseen tyyliinsä.

Savolainen ja Naisleijonat jatkaa pelejään tiistaina pelejään ottelulla Kanadaa vastaan. Huippupeli alkaa kello 19.30. Leijonat.com seuraa peliä paikan päällä.

Ilari Isotalo, Espoo
Twitter: @IlariIsotalo