HEINOLA. NHL:n ensi kesän mahdollinen ykkösvaraus Jack Hughes, 17, pelaa parhaillaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Ruotsissa. Turnauksen avauspelissä isäntäjoukkuetta vastaan yhden syöttöpinnan saalistanut suurlupaus hioi ennen kisoja kuntoaan Heinolassa. Leijonat.comin toimitus tapasi pelaajan.

Hughesia on koeteltu ennen juhannuksen varaustilaisuutta. Hänen suomalainen ykköshaastajansa Kaapo Kakko vei kullat nenän edestä niin U18-kisoissa vuosi sitten kuin alle 20-vuotiaidenkin kekkereissä vuodenvaihteessa.

Hughesin ja Kakon edustamat Yhdysvallat sekä Suomi ovat hallinneet alle 18-vuotiaiden turnauksia vuodesta 2014 lähtien. USA:lla mestaruuksia on tuosta alkaen kolme ja Pikkuleijonilla kaksi. Koska Suomi on hallitseva maailmanmestari, niin…

– Haluamme selvästikin voittaa turnauksen, Hughes sanoi viikko sitten Suomea vastaan pelatun koitoksen jälkeen.

Kohti NHL:ää

Vielä lapsen iässä oleva ja toukokuussa 18 vuotta täyttävä Hughes on yksi maailman puhutuimmista pelaajista. Heinolan kylmän ja sympaattisen jäähallin uumenissa pelaaja puhui rauhallisella äänensävyllä ja tietysti nöyrän oloisena. Juhannuksen draft-tilaisuus ei ilmeisesti jännitä ainakaan vielä.

– Siitä tulee hauskaa. Se on spesiaalia ja hienoa aikaa.

Ja yhdysvaltalainen haluaa olla ykkösvaraus?

– Kyllä kyllä. Se olisi unelma.

Varaustilaisuudessa ykkösenä pääsee varamaan New Jersey Devils ja kakkosena NY Rangers. Kun pelaajalta kysyttiin, mikä voisi olla hänelle mieleisin seura, oli vastaus varovainen.

– Ou… NHL:ssä on paljon hyviä joukkueita.

Mutta kumpi on Hughesin varausnumero – ykkönen vai kakkonen?

Se on paljon kiinni myös suomalaislupaus Kakosta, joka pelaa miesten maajoukkueen mukana. Reilut neljä kuukautta sitten alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta juhlinut pelaaja on ottanut jenkistä ainakin meriittien perusteella niskalenkin.

Hughes kuvaili suomalaispelaajaa Heinolassa mahtavaksi pelaajaksi. Yhdysvaltalainen myönsi tietävänsä sen, että Kakon kausi on sujunut putkeen.