Lukko-lupaus mätti hurjan läjän maaleja Kanadassa ja voitti nuorten maailmanmestaruuden – suomikiekon suurlupaus loistaa nyt Liigassa

© Kuva: Ilari Isotalo

LAHTI. Kun Linus Nyman, 20, siirtyi Lukkoon toukokuussa 2018, saattoi monen ajatuksissa tulla mieleen ajatus ”Kuka?”.

– Hänen kohdallaan puhumme yhdestä Suomen lahjakkaimmista nuorista pelaajista. Linus on siinä iässä, että nyt on läpimurron paikka. Hänellä on allaan vahva kausi, ja olemme tyytyväisiä, että meidän osaamiseemme ja tulevaisuuden näkymiimme luotetaan, Lukon päävalmentaja Pekka Virta sanoi tuolloin Lukon kotisivujen tiedotteessa.

Sanoilla oli ja on katetta. Pelaaja on esimerkiksi alle 20-vuotiaiden maailmanmestari ja alle 18-vuotiaiden hopeamitalisti. Nyman tuli kanadalaisesta OHL:stä Lukkoon.

Pelaaja mätti rapakon takana sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä tasan pisteen per peli. Runkosarjassa 135 ottelua toivat tehot 65+70=135, pudotuspeleissä 27 koitosta menivät tehoin 13+14=27.

Alkaneen liigakauden Nyman on aloittanut vahvasti. Kolmen pelatun koitoksen jälkeen tilillä on tehot 2+0=2. Pelaajalta sopii odottaa häkkejä esimerkiksi OHL:n edesottamusten perusteella.

– Maalit tulevat ajallaan, kun tekee oikeita asioita, pelaa kovaa ja menee maalille. Ne tulevat sitä kautta. Turha sitä on murehtia liikaa, Nyman kertoi Leijonat.comille Lukon keskiviikkoisen Pelicans-pelin jälkeen.

Tuo ottelu päättyi numeroihin 1-2 vasta voittolaukauskisassa, vaikka maaleja olisi kenttätapahtumia tuijottamalla voinut sataa reilusti enemmän. Sekä Lukko että Pelicans ovat aktiivisesti hyökkääviä ja karvaavia joukkueita.

– Totta kai niitä ja tehoja haluaa tehdä koko kauden ajan. Hommia pitää painaa kovasti, keskittyä ja parantaa joka päivä.

Nyman on kuin Lukko pienoiskoossa. Joukkueen sekä omat vahvuudet ovat tiedossa.

– Varmaan luistelu, jaksamme pelata ja painaa kovaa karvauspeliä 60 minuuttia helposti. Kaikki pystyvät pelaamaan sen. Olemme todella hyvässä kunnossa.

– Itsellä on varmaan sama. Pystyn tekemään koko ajan töitä kovasti.

Kaudet OHL:ssä tekivät Linus Nymanille hyvää. KUVA: Getty Images

OHL:n runkosarjoissa 26 ja 39 osumaa paukuttaneen hyökkääjän kanssa voi rupatella myös maalien latomisesta.

– No joo, totta kai haluan tehdä niitä. Koitan ampua ja mennä maalille, jotta niitä tulisi. Mutta en murehdi sitä liikaa. Kun tekee oikeita hommia koko ajan ja treenaa, niin esimerkiksi laukaus tulee paremmaksi. Tietenkin filmejä voi myös katsella. Sieltä näkee, miten olisi voinut esimerkiksi sijoittua paremmin maalin edessä.

OHL-visiitin takia Nymanin nimi oli ehkä vielä alkukesästä 2018 tuntemattomampi. Suuri suomalaisyleisö kun ei kyseistä sarjaa seuraa kovinkaan aktiivisesti. Reissu teki pelaajalle hyvää.

Työmoraalia jäällä painotettiin.

– Siellä sanottiin, että kun olen ehkä vähän pienempi, niin se pitää korvata työnteolla. Se oli isoin käteen jäänyt juttu, noin 180 senttinen ja reilut 70 kiloinen Nyman näki.

Myös maalinteon salat ovat peräisin isosti Kingston Frontenacs -ajoilta.

– Varmaan sieltä se lähti. Koutsi sanoi, että minulla on hyvä laukaus ja että pystyn lukemaan hyvin, mistä kiekot tulevat. Kehotettiin ampumaan.

– Kun maaleja tuli aika paljon, niin tajusin itsekin, että pystyn tekemään niitä.

Tulevaisuudesta kukaan ei tiedä. Siitä puhuttaessa Nymanin vastaukset ovat melko perinteisiä, mutta toisaalta myös fiksuja.

– Päivä kerrallaan, tämä on pitkä kausi. Pitää keskittyä nykyhetkeen ja siihen, mitä pystyy kehittämään. Ei kannata miettiä liian pitkälle, tai sitten pienen ajan tähtäimet ehkä unohtuvat.

Perjantain liigakierros kello 18.30 alkaen.


Suursuosikki Pietarin SKA:lla täysin järjetön kerroin!

+lisäetu vain Uhmapelaajille!