Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen ei pelkää sanoa suutaan puhtaaksi Ruotsin kiekkokohusta.

Naismaajoukkueen tilanne nousi esille jo loppukesästä, kun maan kiekkotähdet menivät boikottiin karmean taloudellisen tilanteen takia. Moni huippunimi kaipasi maan liitolta tuntuvampia tukia, että pelaajat voisivat osallistua esimerkiksi leireille ilman omia rahallisia panostuksia.

Kohulla oli näkyvät seuraukset: Ruotsi jäi pois Suomesta pelattavasta turnauksesta. Samalla puhuttiin, että pelaajayhdistys sekä maan kiekkoliitto palaa pian neuvottelupöytään tilanteen ratkaisemiseksi.

Nyt Ruotsin kiekkoliitto on viheltänyt pelin poikki. Se kertoo, ettei marraskuussa maassa pelattavaa neljän maan turnausta pelata lainkaan. Se on herättänyt paljon ihmetystä – neuvottelut vedettiin jäihin kauan ennen pelien alkua.

Mustonen suhtautuu ratkaisuun vihaisesti. Valmentaja epäilee, että taustalla on muita syitä kuin sopimusriita.

– He voivat tehdä sen ilman kustannuksia, koska mitään sopimuksia ei ole kirjallisina. Kyse on luottamuksesta – Ruotsiin ei voi luottaa kansainvälisellä tasolla. Sen takia sanon: he eivät voi palata turnaukseen enää mukaan, jos minä saan päättää, Mustonen täräyttää ruotsalaisen SVT:n haastattelussa.

Ruotsin tekeminen vaikuttaa myös monen muun huippumaajoukkueen tekemiseen. Suomi on yksi näistä maista.

– Tämä on jo toinen turnaus putkeen. Tilanne näyttää Ruotsin suhteen todella synkältä. Näin ei voi hoitaa kansainvälisiä kysymyksiä, Mustonen ihmettelee.

Samalla konkarivalmentaja ei säästele kritiikissään. Ruotsin kiekkoliiton ratkaisu tuo valtavasti pilviä koko naisten huippukiekon ylle.

– Tämä on täysin tuhoisaa. Ja todella rumaa. Olen todella pettynyt. Sekä harmissani pelaajien puolesta. Toivottavasti voimme ratkaista tämän vielä jollain tavalla, Mustonen naulaa.