TPS:n alkukauden korpivaellus on ollut Liigan isoimpia naurunaiheita. Ensin asiat sotkettiin Jonne Virtasen kanssa, sitten tuli tappioputki ja markkinointikaan ei ole nauttinut suurta suosiota. Nyt alamäki huipentui Antero Niittymäen irtosanoutumiseen.

Tämä on uusi pohja, eikä suinkaan käännös oikeaan suuntaan.

TPS:n urheilutoimenjohtajan työ on ollut vuosien ajan raskas taakka. Harva enää muistaa, millaisen sotkun keskelle Niittymäki saapui alunperin. Turkulaiset olivat olleet jo vuosien ajan täydellä tuuliajolla. Uuden urheilupomon alaisuudessa seurasta muovattiin trendikäs ja uskottava organisaatio.

Olen vuosien ajan pitänyt filosofiasta, jolla TPS:n joukkuetta on kasattu. Kärkirooliin on hankittu niin kotimaista kuin ulkomaalaistakin kärkiosaamista. TPS:ää ovat Niittymäen aikakaudella tähdittäneet muun muassa Eric Perrin, Ryan Lasch, Erik Thorell ja Tomi Kallio.

Alempiin ketjuihin on jätetty tilaa omille lupauksille. TPS on antanut paljon Liiga-pelejä omille kasvateilleen, jotka ovat käyneet tekemässä lopullisen läpimurtonsa jossain muussa seurassa. Samoin tulee varmasti käymään Lauri Pajuniemen kanssa, joka on istutettu nelosketjun laitaan, vaikka otteet oikeuttaisivat paikkaan ykkösketjussa. Ei kai peluutuksesta urheilutoimenjohtajaa voi syyttää?

Tämän kauden joukkue ei missään vaiheessa vakuuttanut. Seurasta olivat poistuneet Kaapo Kakko, Ilkka Heikkinen ja Oula Palve. Kuinka moni muu seura olisi pystynyt löytämään korvaajat tämän kaliiberin tähdille?

Jälkiviisaus on kuitenkin parasta viisautta. Harva kritisoi Niittymäkeä silloin, kun kaikki takavuosien virheet tehtiin. Yllättäen ne on huomattu vasta nyt, kun TPS on sarjataulukon pohjilla. On aina helpompi potkia maassa makaavaa, ettei omaakaan jalkaa tarvitse liikaa ojennella.

Niittymäen lähdön jälkeen mikään ei muutu. Joukkue on yhtä veltto ja epämotivoitunut, eikä pelaa valmennukselle yhtään sen enempää kuin nytkään. Jokainen voi itsekseen pohtia, olisiko seurassa ollut joku muu henkilö, jonka lähdöllä olisi ollut menestyksen kannalta isompi vaikutus.

TPS on taas sama naurunaihe kuin ennen Niittymäen tuloa. Katsotaan, kuinka kauan tällä kertaa kestää, että seura löytää itselleen pelastajan ja pääsee jaloilleen.

LUE MYÖS: Karu paljastus! IL: Antero Niittymäki jätti TPS:n valtataistelun takia – halusi antaa potkut valmentajalle: ”Ihan vitsi”