Chicago Blackhawks -pakki Olli Määtän, 25, ura on ollut uskomaton draaman kaari pelaajan ikään nähden. Puolustaja on jo kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ja olympialaisten pronssimitalisti. Elämän suurimman taistelun pelaaja kävi syöpää vastaan.

NHL:ssä yli 400 ottelua pelannut Määttä oli 20-vuotias viisi vuotta sitten syyskuussa 2014, kun hänen silloisen joukkueen, Pittsburgh Penguinsin lääkäri löysi kasvaimen Määtän kilpirauhasesta. Lääkärien tuolloin luomien arvioiden mukaan kasvain oli 85 prosentin todennäköisyydellä pahanlaatuinen.

Määttä pelasi runkosarjassa kymmenen ottelua, ennen kuin hänen kilpirauhasensa oikea puoli poistettiin marraskuussa 2014. Hän palasi luistimille vielä saman kuun aikana.

– Lääkärit ja valmennusporukka Pittsburghissa tekivät loistavaa työtä. He auttoivat minua todella paljon ja järjestivät parhaat henkilöt hoitamaan minua. He olivat aina valmiita vastaamaan kysymyksiini tai etsimään vastauksia niiltä, jotka tiesivät asioista paremmin. Sitä täytyy arvostaa, Määttä muistelee NHL.comin suomenkielisellä sivustolla.

Nyt viisi vuotta myöhemmin pelaaja muistelee sitä, että taistelu taisi olla kovempi kuin yksikään vääntö kaukalossa.

– Vaikka minun sairauteni olikin aika pienimuotoinen juttu, niin sain siitä jonkinlaista näkökulmaa siihen, miten rankkaa taistelu syöpää vastaan on ja miten sitkeitä ovat ne, jotka joutuvat käymään sen taistelun läpi pidemmälle edennyttä syöpää vastaan.

– Sana ”syöpä” synnyttää heti tietynlaisen mielikuvan. Minulla kävi tuuri, kun sairaus oli vasta alkuvaiheessa.

Pelaaja debytoi NHL:ssä kaudella 2013-14. Syöpä ei ollut ainoa kiusankappale

– Toisen kauteni alla toivuin olkaleikkauksesta, sitten todettiin syöpä ja olin sivussa kuukauden. Sitten jouduin taas olkaleikkaukseen. Olihan se rankkaa. Latasin itselleni toiseen kauteen kovat odotukset ja halusin pelata hyvän kauden. Ja sitten kun sattuu tuollaista, niin eihän se mikään ihannetilanne ole.

Määtän ensimmäinen täysi, eli 82 ottelun sesonki oli viides kausi. Muut kausikohtaiset ottelumäärät runkosarjoissa ovat vanhimmasta tuoreimpaan lueteltuna 78, 20, 67, 55, 60 ja 24.

Penguinsia vuosina 2014-16 valmentaneen Mike Johnstonin mukaan Määttä käsitteli kaiken rauhallisesti.

– Sellaisten uutisten vastaanottaminen on vaikeaa ja haastavaa kenelle tahansa. Mutta Olli otti tilanteen maltilla ja hyvällä asenteella. Hän päätti selvitä siitä ja jättää asian taakseen. Hän on luonteeltaan sellainen. Mahtava nuorimies.