Monet ihmiset hieraisivat silmiään keskiviikkoaamuna, kun Urheilutoimittajain liitto julkaisi eri lajien parhaat urheilijat vuonna 2019. Parhaan jääkiekkoilijan tittelin sai Marko Anttila.

Leijonien kapteenin vuosi oli toki poikkeuksellinen, sillä hän nousi MM-kisojen tärkeimmissä otteluissa suurempaa rooliin kuin kukaan oli uskonut. Sen lisäksi hän pelasi upean kauden Jokereissa.

Mutta mietitäänpä nyt oikeasti hetki.

Anttila on toki hyvä jääkiekkoilija, joka ei ole saanut aina ansaitsemaansa arvostusta, mutta hän ei todellakaan ollut vuoden 2019 paras suomalainen jääkiekkoilija. Hän ei ollut edes kultaleijonien tai Jokereiden paras pelaaja – puhumattakaan NHL-pelaajista, jotka pelaavat lajin maksimaalisella huipulla illasta toiseen.

Voidaanko ”Mörkö-Markoa” edes verrata lähes 100 tehopistettä takoneeseen Aleksander Barkoviin tai Tuukka Raskiin, joka torjui Boston Bruinsin aina Stanley Cup -finaaleihin saakka? Vastaus on yksinkertainen: ei voida.

Vaikka Anttila teki kultaleijonien kanssa sensaatiomaisen tempun, joka muistetaan aina suomalaisessa kiekkohistoriassa, niin ei tuosta joukkueesta yksikään ollut lähelläkään Barkovin, Raskin, Rantasen, Ahon tai monen muunkaan suomalaisen NHL-pelaajan tasoa.

Tällä kertaa valintaraati teki itsestään vitsin. Anttila ansaitsee kiitosta, muttei tässä kyseisessä kategoriassa.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen