Voisiko jääkoneenkuljettaja toimia maalivahtina myös Liigassa? Näin sanovat säännöt

© Kuva: Getty Images

NHL-maailma koki sunnuntaiyönä jotain käsittämätöntä. David Ayres nousi Carolina Hurricanesin maalille, koska sekä James Reimer että Petr Mrazek loukkaantuivat.

42-vuotias Toronto Maple Leafsin jääkoneen kuljettaja hälytettiin vartioimaan Hurricanesin maalia toisessa erässä nimenomaan Torontoa vastaan.

Pikapaikkaaja päästi toisessa erässä taakseen kaksi laukausta kolmesta, mutta vastaavasti päätöserässä hän otti kaikki seitsemän kutia ja varmisti Carolinalle 6-3-voiton.

Vaikka Ayres maalille joutuikin, ei kyseessä ole mikään ihan valtava sensaatio – vaikka toki samalla kahden maalivahdin loukkaantuminen näin tiuhaan on luokkaa harvinaisuus.

Taalaliigan säännöt kuitenkin mahdollistavat pelistä toiseen tällaiset Ayresin kaltaiset tapaukset. Kotijoukkueen pitää hoitaa jokaiseen peliin yksi niin sanottuna hätätilannemaalivahti, joka kutsutaan tarvittaessa tällaisen loukkaantumissuman paikkaajaksi.

Liigassa jääkoneenkuljettaja ei voi joutua peleille. Sarjan sääntökirja kertoo, että mikäli kummatkin vahdit loukkaantuvat, nousee veräjänvartijaksi joku kenttäpelaaja.

Kirjassa sanotaan, että pelaajapenkiltä maalivahdiksi tulevalla on kymmenen minuuttia aikaa pukea varusteet ja valmistautua peliin. Jos tämä on kuitenkin valmis ennen kymmenen minuutin päättymistä, voi jäljellä olevan ajan käyttää jäällä lämmittelemiseen.

Jos kyseinen tilanne toteutuu, ei kumpikaan varsinaisista maalivahdeista saa palata otteluun.

Liigassa ei ole lähivuosina jouduttu turvautumaan moisiin peliliikkeisiin. HIFK-legenda Jan Lundell, 46, kuitenkin palasi tällä kaudella maalille seuran maalivahtien terveyshuolien takia.