– Saa viettää koiran kanssa enemmän laatuaikaa.

Näin virnistää puhelimella tavoitettu Ilveksen Robert Leino kysyttäessä tuntemuksia vallitsevasta ajasta. Liiga ja ylipäätään kaiken maailman kaikki lajit ovat jäissä. Ilves ponkaisi jäätävän huonon syksyn jälkeen valtavaan liitoon, jonka katkaisi lopulta vain koronavirus.

– Tilanteeseen nähden menee ihan hyvin, täällä kotona on vähän tylsää. Mutta ihan jees. En oo vielä ainakaan sairastunut, pelaaja pyörittelee.

Hyviä asioita on vallitsevasta tilanteesta ikävä kyllä vaikeaa löytää. Se lienee täysin inhimillistä.

– Tilanteeseen nähden menee ihan hyvin, täällä kotona on vähän tylsää. En oo vielä ainakaan sairastunut.

– En mä ainakaa vielä ole löytäny. Ihmismieli on sellanen, että kun on tosi rankkaa, niin haluaisi ehkä vapaapäivän, mutta ei tää kyllä kivaa ole. Sitten vielä kun koko ajan lukee uutisista, että mitä kaikkea vakavaa tässä on, niin ei tässä ole paljoa vielä ainakaa positiivista löytäny.

Fanaatikon kevät

Liigan kevät olisi tarjonnut monta jännittävää tarinaa, olisivat mitalisijat menneet lopulta ihan miten hyvänsä. Jossittelu toki on ehkä turhinta mahdollista puuhaa tässä tilanteessa, mutta Ilveksen, Lukon ja KooKoon edesottamuksia olisi ollut silti ihanaa seurata.

– Totta kai tämä vähän harmittaa joukkueen kannalta. Näytti siltä, että Ilveksellä on hyvä kausi meneillään. Sen aisti hallilla ja peleissä, että oli hurmosta katsomossa. Sitä olisi halunnut kokea lisää, pelaaja myöntää.

Ilveksen aivan alkusyksystä ei meinannut tulla yhtään mitään. Joukkue jäi turhan usein pisteittä ja näytti siltä, että kärki valuu käsistä jo hyvissä ajoin.

– Itekki olin yllättäny, et miten tässä näin pääsi käymään. Koko ajan oli luotto, että heti, kun palaset loksahtelee kohdilleen, niin kyllä sieltä tullaan.

Sen aisti hallilla ja peleissä, että oli hurmosta katsomossa. Sitä olisi halunnut kokea lisää.

Ja sieltä tultiin. Ilves oli kauden päättyessä runkosarjan nelosena 114 pinnan saaliillaan, Leinon saldo oli 11+32=43 (+18). Liekö syksyn räpellys oli lopulta se, joka tupsukorvat liitoon sai?

– Varmaan joo. Alkukausi oli haastava, mutta loppukausi meni meillä tuloksellisesti todella hyvin. Ajoittain oli rallattelun meininki Hakametsässä. Pystyttiin pelaa hyvää lätkää ja varmasti myös viihdyttävää, pelaaja arvelee.

Leino on hallitseva Suomen mestari HPK:sta, jossa hän teki ainakin suuren yleisön silmiin läpimurtonsa viime kaudella. Mitähän sitten ensi kausi tuo tullessaan?

– Tosi vaikee vastata, kun kaikki on sekaisin ja epätietoisuutta on paljon. Kyllähän mä olen joka kauteen lähtenyt sillee, että haluan parantaa edellisestä ja mitata potentiaalia, että mihin se ikinä riittääkään.

Viime kevään sensaatiomainen Suomen mestaruus ei mieltä tunnu lämmittävän.

– Ei se sillai mielessä oo. On vitsailtu, että ollaan hallitsevia mestareita, mutta ei se siltä tunnu, eikä se niin olekkaan. Tässä oli uusi kausi ja uusi tarina meneillään ja se päätty näin. Pieni harmitus on.

– On vitsailtu, että ollaan hallitsevia mestareita, mutta ei se siltä tunnu, eikä se niin olekkaan.

Tukala tulevaisuus

Ilves siis jäi pudotuspeleistä ulos, vaikka se oli menossa suoraan puolivälieriin. Leino painottaa, että tuskin kukaan tietää, koska pelaajat treenaavat seuraavan kerran yhdessä.

– Tai saatika pelataan, Leino hymähtää.

Koronavirus vaikuttaa kaikkeen muuhunkin kuin ihmisten terveyteen. Urheiluseurat ovat lirissä, ja perjantaiaamuun mennessä liigaporukoista Pelicans, Lukko ja JYP olivat aloittaneet yt-neuvottelut. Pelit pistettiin talvilajien suhteen säppiin kreivin aikaan, sillä taloudellisesti tärkeät pudotuspelit jäivät pelaamatta siellä täällä.

– Varmaan jossain seuroissa voi olla näitä palkanmaksujuttuja. Tämä tekee seurojen kassaan isoja lovia.

– Ei se toisaalta minuun henkilökohtaisesti vaikuta, pystyn treenaamaan yksinkin. Ei tavallaan voi mennä sen taakse, että kun tilanne on tämä, niin vetäisi vaan kotona lonkkaa. Ei se niinkään voi mennä.