Liigahyökkääjä selätti kuukausien vamman – nyt edessä koko kansakunnan riesan kaataminen, antoi painavan viestin: ”Tarvitaan kaikkien panosta”

© Kuva: Juha Tamminen

Ihmismieli on siinä mielessä kiero, että se oppii arvostamaan eri arvoja vasta, kun ne tavalla tai toisella ovat uhattuna. Yksi tärkeimmistä arvoista on terveys, joka on tällä hetkellä oikeastaan jokaisen uhattuna vallitsevan koronaviruksen takia.

Ässien hyökkääjä Niko Kivelä (arkistokuvassa) on paininut terveyshuolien kanssa urakalla. Talvella hän pelasi Liigassa vain 17 ottelua vakavan selkävamman takia. Se piti voimahyökkääjän sivussa päälle neljä kuukautta.

– Se oli tietysti pitkä aika, uran pisin ja isoin loukkaantuminen.

Pelicansista tullut hyökkääjä esiintyi syksyllä neljässä pelissä, kunnes hommat jäivät kesken.

– Nekin menivät kipujen kanssa. Ei ollut optimaalinen tilanne.

– Varmaan vähän samat kuin muillakin. Kausi päättyi kuin seinään, ei olisi halunnut tollasta lopetusta.

Kivelä palasi askiin aiemmin keväällä Mestis-joukkue SaPKossa ja sitten Ässissä. 25-vuotias hyökkääjä iski Liigassa tehot 2+1=3 (-2), kolmen Mestis-pelin saldo oli väkevä 2+2=4 (-2).

– Totta kai se oli positiivista aikaa. Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta. Peli on erilaista Mestiksessä, tasoeron huomaa. Mutta pääsin pelaamaan ja nauttimaan siitä, mistä tykkään. Loppua kohden oli valoa tunnelin päässä, helsinkiläistaustainen pelaaja muistelee.

Nyt fiilikset ovat olosuhteisiin nähden ilmeisesti niin hyvät kuin ne vaan voivat olla.

– Varmaan vähän samat kuin muillakin. Kausi päättyi kuin seinään, ei olisi halunnut tollasta lopetusta. Tulipahan koettua tällanenkin tapaus, hymähtää omatoimisia treenejä vetänyt Kivelä.

Vaikeudet kasvattavat

Luulisi, että Kivelä ja Ässät ovat kummatkin kasvaneet viime aikojen tapahtumien vuoksi. Ainakin loukkaantumisilla on sellainen vaikutus.

– Totta kai se oli sillä tavalla opettavaista aikaa, että oppii ymmärtää sen, miten paljon terveyttä arvostaa, kun joutuu kattelemaan pelejä sivusta.

– Niin kuin nyt tässä maailmantilanteessa nähdään, että terveys menee jääkiekon edelle. Ei ole niin isoa juttua olemassa kuin että saa olla terveenä, Liigassa ensimmäisen kerran kaudella 2016-17 pelannut hyökkääjä filosofoi.

Vaikeaa on ollut Ässilläkin. Sen osalta kausi 2018-19 oli yksi lähihistorian karmeimmista suorituksista kaikki joukkueet huomioiden. Pata keräsi runkosarjan 60 ottelusta surkeat 47 pistettä.

– Niin kuin nyt tässä maailmantilanteessa nähdään, että terveys menee jääkiekon edelle.

– Hienosti saatiin nyt kairattua playoff-paikka, mitä lähettiin hakee Ässien edellisen huonon kauden jälkee. Nostettii joukkue taas varteenotettavaksi pudotuspelijoukkueeksi ja siellä menestyväksi.

– Tultiin takaisin kellarikerroksesta katutasolle, Kivelä sanailee.

Tuolla padan farssikaudella Pelicansia edustanut pelaaja näki Ässissä menneellä kaudella sen, kuinka totaalinen farssi ei leimannut arkea enää isosti.

– Sellainen uudelleenrakennus lähti samantien, oltiin pyyhitty edellinen kausi alta pois. Siitä kaudesta ei ollut merkkejä enää, hienosti organisaatio pystyi ottamaan stepin eteenpäin. Saatiin ammattimaiseksi touhu, mitä se ei ilmeisesti ollut ollut edellisellä kaudella.

– Nyt tällä kaudella se oli sitä, mitä pitikin.

Päivä kerrallaan

Jotenkin Kivelän reippaasta äänestä pystyy päättelemään sen, että miehellä ovat arvot hallussa.

– Jos nyt saa esittää toiveen, niin se olisi se, että saataisi tää virus kukistettua. Siihen tarvitaan kaikkien panosta, ei pelkästään jääkiekkoyhteisön, vaan koko maailman yhdessä työstämistä. Sitten päästään alottamaan kiekkokausi ensi kaudella siten, kuten sen kuuluukin.

– Turha tässä alkaa jossittelemaan. Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Positiivisin mielin, pitää jaksaa treenata.

– Jos nyt saa esittää toiveen, niin se olisi se, että saataisi tää virus kukistettua.

Helsinkiläislähtöinen Kivelä viettää aikaansa Porissa.

– Ei uskalla Helsinkiin lähteä, kun virus riehuu. Emmä sinne turhaa lähde tarttumaan itteeni.

Porissa ihmisen on kuulemma hyvä olla.

– Ei oo valittamista ainakaan toistaiseksi.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.