Reijo Ruotsalainen (arkistokuvassa) kuuluu kiistatta kaikkien aikojen parhaisiin suomalaispuolustajiin.

Ruotsalaisen palkintokaapista löytyy Liiga-mestaruus kasvattajaseura Kärpissä 1981, kolme Sveitsin mestaruutta (1989, 1991, 1992) SC Bernin paidassa, sekä kaksi Stanley Cupia (1987, 1990) Edmonton Oilersissa.

NHL-mestaruudet eivät noudattaneet ihan perinteisintä kaavaa, sillä molemmilla kerroilla omia polkujaan läpi uransa kulkenut suomalaispuolustaja saapui joukkueeseen vasta runkosarjan lopulla, 1987 Sveitsin SC Bernistä ja 1990 New Jersey Devilsistä.

Harvakseltaan mediassa tätä nykyä viihtyvä Ruotsalainen täytti hiljattain 60 vuotta ja kertaa nyt kiekkouraansa ruotsalaissivusto Hockeysverige.se:lle

Keväällä 1987 samassa Stanley Cup-mestaruutta juhlineessa Oilers-ryhmässä joukkuekaverina oli muuan Wayne Gretzky ja Ruotsalainen kehuu kiekkolegendaa vuolaasti.

– Hän on mukava kaveri, eikä käyttäydy kuin supertähti. Hän on joukkuepelaaja, Ruotsalainen hehkuttaa.

Ruotsalainen teki taidoillaan vaikutuksen myös Gretzkyyn. Toisen Stanley Cup-mestaruutensa (1990) jälkeen oululainen kiekkoili useamman vuoden Sveitsissä SC Bernin paidassa ja ”Väinö” esitti tarjouksen, josta moni ei olisi kieltäytynyt.

– Pidin hänestä kovasti ja kun pelasin Euroopassa, kysyi hän minua pelaamaan kanssaan Los Angelesiin, mutta kieltäydyin, koska en halunnut palata enää NHL:ään, perheen tuolloin etusijalle laittanut Ruotsalainen toteaa.

Maajoukkueessa kiekkouransa 1998 päättänyt Ruotsalainen oli voittamassa Leijonien kaikkien aikojen ensimmäistä arvokisamitalia, Calgaryn 1988 olympialaisten hopeaa.