Leijonien kevään 1995 ikimuistoiseen maailmanmestaruuteen pelaajauransa lopettanut Raimo Summanen muistetaan nykykiekkofanien keskuudessa enemmän värikkäästä valmennusurastaan, mutta aikanaan myös kaukalon sisällä tapahtui.

Liiga nosti nettisivullaan sarjan huippuhetkiä käsittelevässä nostalgiasarjassaan esiin kauden 1981-82, jolloin toista kauttaan kotimaisessa pääsarjassa pelannut Summanen yltyi hirmuiseen maalitehtailuun.

Osumia syntyi Ilves-paidassa 36 ottelussa peräti 45 maalia ja saldo rikkoi silloisen, Jokereiden Timo Turusen nimissä kaudelta 1972-73 peräisin olleen pääsarjatason maaliennätyksen (41 osumaa).

Useimmiten maalien alustajana oli aikansa keskushyökkääjämaestroihin kuulunut Ilveksen nykyinen toimitusjohtaja Risto Jalo.

– ”Rami” oli niin ylivoimaisen nopea silloin. Varsinkin lähtönopeus oli ihan eri luokkaa kuin muilla, Jalo muistelee ja jatkaa:

– Siinä kaksi erilaista pelaajaa tuki hyvin toisiaan. Se kausi oli kyllä aika unelmaa.

Summasen ennätys säilyi aina kauteen 1987-88 asti, kunnes Liigan kaikkien aikojen maalipyssy Arto Javanainen iski 47 maalia sesonkiin.

Ennätyksiä verrattaessa on kuitenkin huomattava, että Javanaisen ennätyskaudella Liigan runkosarjan pelimäärä oli noussut ja osumat syntyivät 44 mittelössä.