NHL:n suurlupauksen passittaminen Liigaan oli viime kauden yksi ihmeellisimmistä tarinoista – ”Harmittaa”

© Kuva: Getty Images

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 16.11. 2019. Ville Heinolan paluun jälkeen.

JYVÄSKYLÄ. Keskiviikko oli Ville Heinolalle merkittävä päivä. Winnipeg Jetsissä ja AHL-joukkue Manitoba Moosessa kautensa lupaavasti aloittanut pakki palasi rapakon takaa Suomeen luutien kauden ensimmäisen liigapelinsä Jyväskylässä.

Lukko taipui tuossa pelissä JYPille rumasti 2-5. Se saattoi olla osasyy Heinolan vaisuuteen. Toki pelaaja myönsi samalla sen, että NHL:stä palaaminen kismittää.

– No, kyllä se tietty harmittaa, etten saanut siellä jatkaa. Kun palaveerasimme seurajohdon kanssa, niin yritimme katsoa isompaa kuvaa, että mikä palvelee. Ehkä parin vuoden päästä… Ettemme hätäile turhaan, Lukon ykkösparissa yhdessä Robin Pressin kanssa puolustanut Honkajoen lahja valaisee Leijonat.comille.

Kuten todettua, Heinola aloitti uransa Pohjois-Amerikassa lupaavasti. Hän kiskoi Winnipeg Jetsissä tehot 1+4=5 ja AHL:n puolella Manitoba Moosessakin syntyi yksi syöttöpiste. Otteet olivat kummassakin vahvoja, sillä esimerkiksi ensiksi mainitussa tehotilasto jäi jopa kolme pinnaa plussalle. Mikä ihme oli syy Suomeen paluulle?

– Halutaan, että pelaan paljon, eikä ajeta vääränlaiseen rooliin siellä, vaan halutaan ajaa siihen rooliin, mikä nyt esimerkiksi täällä on. Se on varmasti isoin syy, pelaaja valaisee.

Nyt kansan ja ehkä Heinolan itsekin tulee ottaa huomioon se, että esimerkiksi puoli vuotta sitten pelaajalla ei sinänsä ollut mitään tekemistä NHL:n kanssa. Varaus taalajäille tuli juhannuksena ykköskierroksella numerolla 20. Loppu on jo tässä vaiheessa sitä kuuluisaa historiaa.

Paikka ylös olikin yllätys.

– Ei sitä osannut ajatella, kun sinne lähti. Kun leiri ja harjoituspelit menivät hyvin, niin osasin ehkä alkaa odottamaan, että voisin päästä.

NHL:n ja AHL:n reissu oli vasta 18-vuotiaalle pelaajalle luonnollisesti ensimmäinen ulkomaisissa seurajoukkueissa. Mainitaan vielä sekin fakta, että viime vuonna peluri aloitti kauttaan Lukon A-junioreissa.

Kaikkeen tähän nähden Heinola sulautui NHL-kaukaloon upeasti. Liigassa pelaaminen on erilaista.

– Isoin ero tulee kaukalon koossa. Kun pieneen kaukaloon vielä laittaa parhaat pelaajat, niin vauhti nousee aika lailla.

– Suomessa on enemmän aikaa tehdä päätöksiä, mutta kyllähän peli on aina sama.

Ville Heinola palasi Liigaan Jyväskylässä. KUVA: Miska Miettinen.

Lupaava alku lätäkön takana

Jos sulautui Heinola kaikkiaan 11 pohjoisamerikkalaisessa sarjapelissä askiin hyvin, niin hyvin hän asettui myös koppiin. Kokiko pelaaja mitään rookie-jäynöjä?

– En nyt mitään pahoja.

Entä, oliko ohjelmassa maltaita maksavaa rookie-illallista?

– En kerennyt vielä olemaan sellaisessa. Ihan hyvä, ei käynyt kalliiksi.

Jetsissä ilmapiiri oli hyvä, vaikka kauden alla esimerkiksi Patrik Laineen ja Kyle Connorin sopimuskuviot olivat pinnalla pitkään.

– Kopissa kaikki ovat aina kavereita. Hyvin läppä lensi ja kaikilla oli hauskaa.

Entäs se päävalmentaja Paul Maurice? Jotkut suomalaiset saattoivat kummastella hänen Heinolalle ja Laineelle antamaa kohtelua.

– Kyllä se mukava on. Ei ole mitään pahaa sanottavaa.

Heinolaa tuntematta jutun kirjoittaja uskaltaa väittää, että pelaajan kommenteista saattaa paistaa jonkinlainen haikeus Pohjois-Amerikan jäädessä ainakin toistaiseksi. Arvio on varovainen, sillä kuten todettua, keskiviikon selkäsauna vaikuttaa haastatellun suurlupauksen mielialaan taatusti.

– Nopeasti on matka mennyt. Kun tilaisuuksia tulee, niin ne pitää käyttää ja niistä pitää nauttia.

Liigassa takkuista

Pohjois-Amerikassa Heinolan alku oli väkevä, mutta samaa ei voi sanoa Liigasta joukkuetasolla puhuttaessa. Toki Heinola kellotti keskiviikkona kuluvan kauden debyytissään peliaikaa reilut 24 minuuttia olematta kaukalossa kertaakaan JYPin maalatessa tasakentällisin.

– Alku oli aika vaikea itselle. Loppua kohden tuntui, että pääsin paremmin sisälle touhuun. Aika paljon jäi joukkueen kanssa parannettavaa, olimme aika vaisuja periaatteessa kaikessa.

Samaa henkilökohtaisella tasolla lienee nähtävissä jatkossakin. Paljon vastuuta, vankkaa työskentelyä askissa…

– Toivotaan, että jatkossakin saisi peliaikaa. Se on tärkeä juttu minulle.

– Yritetään nyt päästä kunnolla mukaan tähän touhuun. Eiköhän se päivä päivältä parane.

Lukon pakisto on muuten Liigan yksi kovimmista, vaikka keskiviikkona joukkue otti pannuun totaalisesti. Alakerrassa luutivat muun muassa rankkarispesialisti Press, NY Rangers -sopimuspelaaja Tarmo Reunanen sekä Ilkka Heikkinen. Taisto pelipaikoista herättää Heinolan mielissä ajatuksia sekin.

– Minun mielestä se on pelkästään positiivinen juttu. Nyt joutuu ihan arjesta saakka painamaan täysillä hommia ja taistelemaan pelipaikasta. Uskon, että se vie kaikkia parhaiten eteenpäin.

Arki jatkuu, ja NHL-lupaus saa nyt vastuuta Liigassa. Keskittyminen on jääkiekossa, eikä esimerkiksi median lukemisessa.

– Yritän jättää ne pois, keskitytään jääkiekkoon.

Yksi tulevaisuuden tavoite voisi olla vuodenvaihteessa Tsekissä pelattavat nuorten MM-kisat.

– No tietty maajoukkuekuviot joo. Mutta päätavoite on Lukon kanssa menestyminen, se on se isoin juttu.


PÄIVÄN VIHJE: SPARTAK MOSKOVA – JOKERIT

Kääntyykö Jokereiden kurssi Spartak Moskovan vieraana?