Neuvostoliiton punakoneen riveissä 1980-luvulla ihastuttanut hyökkääjä Igor Larionov nousi 1990-luvulla NHL:n supertähtien joukkoon.

MM- sekä olympiakultaa sekä sittemmin Detroit Red Wingsissä kaksi Stanley Cupia voittanut hyökkääjä oli ennen NHL-uransa alkua jopa lähellä päätymistä HIFK:n SM-liigajoukkueeseen.

Pitkäaikainen HIFK-pomo Frank Moberg muistelee seuran historian merkityksellisimpiin tapahtumiin palaavassa HIFK 120 tarinaa -sarjassa Larionovin kanssa solmittua esisopimusta.

– Juttu lähti siitä, että Pena Matikaisella oli virolainen tuttava. Tämä tuttava väitti, että hänellä on yhteyksiä Neuvostoliiton maajoukkueen pelaajiin. Hän kertoi, että olisi mahdollista signata tällainen pelaaja. Se oli sitä aikaa, kun Viktor Tihonovin homma ei enää sopinut heille, Moberg aloittaa.

Virolainen yhteyshenkilö luovutti Mobergille listan, jossa oli useampia nimiä, mm. Larionov.

– Sanoin, että järjestä tapaaminen. Se tapaaminen tapahtui Göteborgissa. Tavattiin hotellissa. Mulla oli mukana SM-liigan perussopimus, jossa ei puhuta rahasta mitään. Se allekirjoitettiin siellä. Ajattelin, että perhana, nyt tapahtuu jotain erikoista.

Lopulta HIFK-siirto kariutui Vancouver Canucksin tultua NHL:stä tarjouksineen väliin.

– Vancouver ilmoitti, että he ovat varanneet kyseisen äijän oikeudet ja se lopetti homman. Eihän minulla ollut mitään lihaksia vastustaa tällaista siirtoa.

Larionov on myöhemmin pahoitellut Mobergille tekemiään ohareita.

– Hän on käynyt täällä jokunen kerta ja pyytänyt kaksi kertaa anteeksi, että petti HIFK:n silloin eikä kunnioittanut tekemäänsä sopimusta. Meillä on erittäin hyvä suhde, kaverihan on aivan ilmiömäinen ihminen sen lisäksi, että hän oli ilmiömäinen kiekkoilija. Oli helppo antaa anteeksi.

Voit katsoa Mobergin haastattelun aiheesta kokonaisuudessaan täältä.