Monet suomalaiset NHL-fanit muistavat varmasti kesällä 2015 tapahtuneen, kuusi pelaajaa ja kolme varausvuoroa käsittäneen jättitreidin, jonka osallisina olivat Pittsburgh Penguins ja Toronto Maple Leafs.

Jättitreidin suurin tähti oli kuusi kautta Torontoa edustanut tähtilaitahyökkääjä Phil Kessel, joka joutui Kanadassa median maalitauluksi milloin painonsa ja elämäntapojensa, milloin peliesitystensä vuoksi.

Toronto oli kyseisenä kesässä täydessä tankkausmoodissa, minkä vuoksi seura halusi hankkia tulevaisuuden rakennuspalasi Kesselin kustannuksella. Samalla joukkueen ”heikentäminen” tilapäisesti auttoi seuraa nappaamaan seuraavan varaustilaisuuden ykkösvarausoikeuden, jonka se käytti nykyiseen ykköstähteensä Auston Matthewsiin.

Seuraavassa treidin kaikki palaset: Penguins sai Kesselin lisäksi kaupassa Tim Erixonin, Tyler Biggsin sekä kesän 2016 2. kierroksen varausoikeuden, jonka se käytti suomalaishyökkääjä Kasper Björkqvistiin.

Toiseen suuntaan matkasi Penguinsin edelliskesän (2014) 1. kierroksen (22.) varaus Kasperi Kapanen, Scott Harrington, Nick Spaling, kesän 2016 1. kierroksen varausoikeus (joka myöhemmin kaupattiin eteenpäin), sekä kesän 2016 3. kierroksen varausoikeus (käytettiin J.D. Greenwayhin).

NHL-seuraajille lienee selvää, että kaupan ns. nimettömämmistä pelaajista ainoastaan Kapanen on pystynyt murtautumaan vakituiseksi NHL-pelaajaksi.

Siinä missä Leafs sai kaupan myötä välillisesti tilaisuutensa Matthewsin varaamiseen, oli Kessel isossa roolissa Penguinsin napattua peräkkäiset Stanley Cup -mestaruudet (2016 ja 2017).

Jenkkilaiturin tulon myötä Pittsburgh pystyi levittämään kolmen megatähtensä, Kesselin, Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin tulivoimaiseksi kolmen ketjun yksiköksi, joihin vastustajilla ei ollut mahdollisuutta vastuta koko laajuudeltaan. Kessel iski kahden mestaruuskevään pudotuspleissä pelaamissaan 49 pelissä hurjat 45 tehopinnaa lukeutuen molempina keväinä Conn Smythe -ehdokkaisiin.

Kumpi voitti mielestäsi tämän treidin? Kerro mielipiteesi Leijonat.comin Facebook-sivulla!