“Peliin valmistautuminen on joskus tarkoittanut sitä, että lyödään sänky jonkun kämppään ja haetaan Ikeasta pöytä” – kuva kiekkopersoona Elmo Aittolasta voi pettää

Tanskaan Herningin jääkiekko-organisaatioon äskettäin Turusta siirtynyt Elmo Aittola sanoo asiat harvinaisen suoraan. 

Urallaan muun muassa pää- ja apuvalmentajan, urheilumanagerin ja pelaajakoordinaattorin viroissa toimineella Aittolalla on subjektiivistä kokemusta alasarjoista kautta linjan ja juuri siksi hänellä on argumentteja kommentoida.

Esimerkiksi Mestiksen tila huolestuttaa kenties TUTOsta parhaiten tuttua Aittolaa. Sarja lyötiin lukkoon ensi kaudeksi – siis myös alaspäin. Lisäksi Aittola osaa valaista myös sitä, että toisinaan kiekon parissa on pakko lyödä itsensä likoon titteleistä välittämättä ja suuren yleisön oletus Aittolasta voi pettää – Twitterissä nähdyn railakkuuden alle peittyy toisenlainen Aittola.

– Peliin valmistautuminen on joskus tarkoittanut sitä, että lyödään sänky jonkun kämppään ja haetaan tälle Ikeasta pöytä, TUTOsta kenties parhaiten tuttu Aittola sanoo täällä alkuperäisessä julkaisussa.

– Ei se ole multa pois, että oon kaukalon ulkopuolella ystävällinen ja autan jotakin pelaajaa kantamaan esimerkiks jotain pesukonetta.

Aittola on heittäytynyt TUTOn takia. Työpaikkojen, opiskelupaikkojen tai Liigaan markkinointi on ollut sitä, millä hän on kertomansa mukaan saanut houkuteltua pelaajia Turkuun.

– Mun piti itse tehdä töitä sen eteen enemmän joka vuosi, kun raha väheni.

– Tanskassa mun ei tarvitse nyt hankkia pelaajia. Pelaajalistat mulla on, mutta en tunne pelaajia. Oon III-divarista asti tarttunut puhelimeen ja hommannut pelaajia. 14 vuotta on rakennettu pohjaa.

Suomalaisen kiekon eteen paljon hyviä asioita tehnyt Aittola on ollut kiekkomedian isoimmissa otsikoissa erilaisten välikohtausten takia.

– Esimerkiksi se banaanikeissi… En voi ymmärtää, että millä v*tulla joku sai siitä kymmenen pelin kakun. Tuli mielee, että oliko se poistuvan kurinpitäjän kosto vai mikä lie.

TUTOn urheilutoimenjohtaja poltti täysin päreensä maaliskuussa 2016 erään Mestiksen puolivälieräpelin jälkeen. Ensiksi Aittola antoi voimasanoilla väritetyn palautteen tuomareille, ja pian tämän jälkeen hän tuli näiden kopille ”tuoden apinoille banaaneita”.

– Mutta tyhmä määkin oon ollut. Toista kertaa en näitä uudelleen tekisi, koska ihan tarpeettomia vihamiehiä tällä oon saanut. Joka kerta kun itse valuu alemmas, ne tulevat myös mukana.

– Mun kurinpitohistoriasta saisi tehtyä Turhapuro-elokuvan, missä appiukon rooli on jaettu jollekin muulle kuin minulle.


PÄIVÄN VIHJE: SPARTAK MOSKOVA – JOKERIT

Kääntyykö Jokereiden kurssi Spartak Moskovan vieraana?