Neuvostoliiton maajoukkueessa ja TsSKA Moskovassa 70- ja 80-luvuilla torjunut Vladislav Tretjak on ollut isossa roolissa nostamassa venäläisiä maalivahteja maailman huipulle. Hän on toiminut Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtajana vuodesta 2006 lähtien.

Tretjak kertoo NHL.comille, kuinka surkea maalivahtitilanne Venäjällä oli hänen astuessaan virkaan. Maajoukkueeseen ei löytynyt torjujia sitten millään. Lähes kaikki oman pääsarjan maalivahdit olivat ulkomaalaisia.

Nykyään tilanne on täysin toinen. NHL:n syksyn pudotuspeleissä kolmella konferenssifinaalien neljästä joukkueesta seisoi maalillaan venäläinen. Mikä sitten johti tähän kehitykseen?

Raha puhui. Tretjak ryhtyi verottamaan Venäjän superliigassa jokaisesta ulkomaalaisvahdista. Yhden pelipaikan eristämistä voidaan pitää erikoisena, mutta se todellakin toimi.

– Liitto sanoi, että ”maksakaa meille rahaa, jos haluatte ulkomaalaisen maalivahdin, tai älkää maksako mitään ja peluuttakaa venäläistä”, Tretjak kuvailee.

– Tämä oli juuri silloin, kun (Semjon) Varlamov, (Sergei) Bobrovski ja monet muut astuivat kuvaan. Joukkueilla ei ollut varaa maksaa ja heidän oli pakko luottaa venäläisiin. Maalivahdit kiittävät minua vieläkin.