”Missä Aatu Räty?” ”Täysin käsittämätöntä jättää Räty ulos jengistä.” ”Suomalainen jääkiekko se vaan kusee omiin muroihinsa.” Näin suomalaiset reagoivat, kun Suomen alle 20-vuotiaiden MM-leiriryhmä julkaistiin, eikä Kärppien superlupausta näkynyt listoilla.

Mutta pureudutaanpa hieman asiaan.

Aatu Räty on keskushyökkääjä ja kyseisellä pelipaikalla kilpailu on Nuorissa Leijonissa todella kovaa. Keskushyökkääjinä voidaan peluuttaa Anton Lundellia, Juuso Pärssistä, Roni Hirvosta, Henri Nikkasta ja Samuel Heleniusta, joista osa on ollut joukkueensa parhaimmistoa Liigassa. Näytöt ovat siis väkeviä.

Millaisia ovat sitten Rädyn näytöt?

Kärppien huippulupaus on pelannut Liigassa vain kuusi ottelua, joten murtautuminen kivenkovaan kärppälaumaan ei ole onnistunut odotusten mukaisesti. Räty ei ole myöskään ollut niin hyvä kuin viime syksynä, joten petrattavaa riittää.

Seurapuolen lisäksi myös maajoukkuenäytöt ovat jääneet nyt heikoiksi. Leirejä on jäänyt väliin, mikä vaikuttaa huomattavasti valintoihin, ja se on sinänsä valitettavaa, sillä sairasteluille ei voi mitään.

– Valintoihimme ovat vaikuttaneet yhteiset tapahtumamme, joissa olemme pystyneet seuraamaan pelaajien käyttäytymistä arjessa; pelillistä antia, harjoittelua ja muuta, päävalmentaja Antti Pennanen huomautti Ilta-Sanomien haastattelussa.

Yllämainittuihin asioihin Räty on toki pystynyt vaikuttamaan viime kaudella – mutta vanhoilla näytöillä ei kisakoneeseen kävellä.

Olisiko Räty pitänyt silti valita MM-leirille?

Tästä voidaan olla montaa mieltä. Leirille valittiin 31 pelaajaa, joista Räty on varmasti monia parempi pelaaja, mutta onko sillä enää merkitystä, kun omalle pelipaikalla löytyy pelaajia, joiden pelivire ja näytöt ovat tältä kaudelta parempia?

Toki Rädy olisi voitu valita leirille tuomaan kilpailua, eikä se olisi ollut todellakaan vääryys. Olihan leiriltä ulosjääminen yllätys, mutta toki taustalla voi olla muutakin kuin näytöt. Täytyy muistaa myös, että Pennasen valmennusryhmä on pelaajista ja joukkueen kokoamisesta paremmin perillä kuin kukaan muu, joten Rädyn rannalle jättämistä on vaikea kritisoida etenkin vaisumman alkukauden jälkeen.

On myös todettava, ettei Kärppien hyökkääjä olisi ollut vielä kovinkaan merkittävä vahvistus Suomelle, toisin kuin esimerkiksi Lundell ja Ville Heinola, jotka ovat jo Liiga-tasollakin tähtiä.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen