Toisen polven kiekkoilija Samuel Helenius, 18, on ollut yksi JYPin yllättävänkin onnettoman liigakauden valopilkuista. Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueen sentteri on painanut kauden 18 ottelussa kelpotehot 5+3=8 (-2).

Jos olivat siirto Helsingin Jokereista Jyväskylään ja tämän kauden liigadebyytti isoja juttuja, niin vastaavia loikkia on luvassa vastakin. Lupaus tulee pelaamaan pian uransa ensimmäiset MM-pelit, ja lisäksi edessä on ennemmin tai myöhemmin varaaminen NHL:ään.

Vaikka MM-kisoja tulee seuraamaan iso läjä scoutteja, ei Helenius ota paineita.

– Liigassakin on pelattu hyvä alkukausi. Jos pelaan täällä hyvin, niin se on vain hyvä lisä. En ota paineita, pelaaja hymähtää Nuorten Leijonien aatonaatonaaton mediatilaisuudessa.

Sitä olisi tuskin moni uskonut, että JYPin sisäisen maalipörssin kärkinimi on joulutauolla Samuel Helenius. Muut viiden maalin miehet ovat Jerry Turkulainen ja Robert Rooba.

– Tehot ovat ehkä pieni yllätys positiivisesti, Helenius veistelee.

Heleniuksen maalimäärä on siinäkin mielessä yllättävän kova, että esimerkiksi viime kaudella nuorissa syntyi kaikkiaan 14 häkkiä. Lähes kaksimetrinen ja vajaat satakiloinen vuonna 2002 syntynyt järkäle rikkonee tuon sarjamaalimäärän ensi keväänä niin että helisee.

Mutta mitä varten pelaajan tie vei Jokereista JYPiin täksi kaudeksi?

– JYPistä tuli hyvä sopimustarjous ja koin, että siellä on steppi otettavana – hyvin se on otettukin, pelaaja avaa.

Ratkaisu tuntuu siis oikealta, vaikka takavuosien menestyjä kyntää Liigan häntäpäässä?

– Joo tuntuu! Olen päässyt miesten joukkueeseen sisään hyvin, tuntuu hyvältä, pelaaja vakuuttaa.

Kuten todettua, viime kaudella Jokereissa A-nuorten SM-liigaa ja U18-ikäisten SM-sarjaa pelanneen Heleniuksen seuraavat pelit ovat ohjelmassa Kanadan MM-jäillä. Tai itse asiassa ennen MM-turnausta edessä on yksi treenipeli.

– Odotan sellaista hyvää puolustuspään peliä, ja paljon fyysistä peliä myös. Jos tulee hyökkäyspäähän onnistumisia, ovat ne pelkkää plussaa, Helenius selvittää omaa rooliaan.

Isä Sami Helenius on pojan arjessa kuulemma tekstiviesteillä tsempaten. Pojalle arvokisaedustustehtävä on luonnollisesti ylpeyden aihe.

– Fiilikset ovat erittäin hyvät! On hienoa päästä pelaamaan ensimmäisiin arvokisoihin.

Samuelin isä Sami pelasi Liigassa 394 runkosarjan peliä pistein 5+15=20 (-51), 34 pudotuspeliottelun saldo oli 0+2=2 (+1). Lisäksi Helenius teki uraa muun muassa NHL:ssä, ja veipä tie myös Suomen MM-kisajoukkueeseen vuonna 2003 pojan ollessa alle 1-vuotias.