Vuotta 2021 on ehditty elää jo muutaman viikon verran. Silti vieläkään ei ole varmaa tietoa siitä, missä kevään jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut pelataan. Turnaus on valtava tapahtuma, joten luulisi valmisteluiden vaativan runsaasti aikaa.

Kisat on määrä pelata 21.5. alkaen puoliksi Valko-Venäjällä ja puoliksi Latviassa. Riiassa pelattaisiin B-lohkon alkusarjapelit ja kaksi puolivälieräottelua. Loput ottelut, mukaan lukien mitalipelit, pelattaisiin Valko-Venäjällä Minskissä.

Latvia ilmoitti jo elokuussa 2020, ettei se suostu järjestämään kisoja Valko-Venäjän kanssa. Useat kiekkoilijat ovat sanoneet, etteivät he aio pelata maassa järjestetyissä kisoissa. Monet kannattajatkin ovat uhanneet boikoteilla.

Moni kiekkoihminen saattaa miettiä, että mikä ihme Valko-Venäjässä väkeä niin ärsyttää.

Valko-Venäjällä on halveksittu länsimaalaisia arvoja jo pitkään. Demokratia ja ihmisoikeudet eivät ole olleet kantavia teemoja vuosikymmeniä kestäneessä Aljaksandr Lukashenkan diktatuurissa.

Maan tilanne saavutti kiehumispisteen vuonna 2020. Lukashenka ilmoitti voittaneensa jälleen kerran vaalit 80 prosentin kannatuksella. Puolueettomien tarkkailijoiden mukaan vaaleissa nähtiin likaista peliä jo vuonna 2001, mutta tällä kertaa kansalaiset päättivät taistella vastaan.

Vaalien jälkeen Valko-Venäjän kaduilla nähtiin viikkojen ajan Lukashenkaa vastustavia protesteja. Näissä protesteissa poliisi pidätti, kidutti ja käytti kuolettavaa voimaa rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.

Kuolemat, väkivalta ja ihmisoikeusrikkomukset eivät kuitenkaan ole liikuttaneet Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Faselia. Koko tämän ajan hän on hyssytellyt ja väistellyt asiaa, jotta vääryydet unohdettaisiin ja kisat saataisiin pelattua hänen ystävänsä Lukashenkan kotikentällä. Viimeksi tammikuussa 2021 Fasel kävi tervehtimässä vanhaa ystäväänsä lämpimin halauksin.

Nyt viimein Faselille on puhuttu kielellä, jota hänkin ehkä ymmärtää. MM-kisojen pitkäaikainen pääsponsori Skoda sekä ihonhoitotuotejätti Nivea ilmoittivat vetävänsä tukensa kisoilta, jos ne pelataan Valko-Venäjällä.

Vasta vaikeiden päätösten edessä jokainen ihminen pääsee näyttämään todellisen arvonsa. Fasel on näyttänyt, ettei häntä hetkauta demokratian ja ihmisoikeusten pilkkaaminen tai murhatkaan. Nähtäväksi jää, käykö tie sveitsiläisen hammaslääkärin sydämeen kukkaron kautta.

LUE MYÖS: Kiekkopomo Rene Fasel piikittelee jo Kalervo Kummolallekin: ”Kaikki joukkuekaverit ei pelaa niin kuin heidän haluaisi”

Belarus Free Theatre

@BFreeTheatre
Rene Fasel, president of the International Ice Hockey Federation came to Minsk for a friendly visit to Lukashenko maintaining that Hockey is outside of politics and that championship should be held in #Belarus. The level of personal investment here outweighs the rationality.

Kalervo Kummola

@KummolaKalervo
Ottakaa nyt jääkiekon ystävät vielä hetki rauhallisesti. Kyllä tämä vielä ihan hyvin päättyy ja kisat pelataan, mutta ei varmaankaan Minskissä.

Škoda Auto News

@skodaautonews
We've been a proud partner to the @IIHFHockey World Championship for 28 years. But we also respect & promote all human rights. Therefore, #SKODA will withdraw from sponsoring the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship if #Belarus is confirmed to be co-hosting the event.

Kalervo Kummola

@KummolaKalervo
Odottakaa nyt jääkiekon ystävät vielä huomeniltaan asti, niin katsotaan mitä tapahtuu.