KOUVOLA. Kun liigakausi 2020-21 alkaa, luutii KooKoon pakki Arttu Pelli Kärppiä vastaan Oulussa seiskapakkina. Miehestä ei tiedä ainakaan suuri yleisö oikein mitään. Peliaikaa lokakuisessa vierasreissussa ei kerry minuuttiakaan.

Loikataan iso askel seuraavaan kevääseen. Yhtä ison askeleen on ottanut pakkikin. Pelli pelaa tammikuun puolessa välissä kouvolalaisten ykkösparissa ja ylivoimaa, HPK-pelissä digitaalit tikittävät minuutit 18.50. Pisteiden tekemiseen pystyvän pakin hyvän ja huonon suorituksen välinen ero on pienentynyt valtavasti.

– Joo pitää paikkansa, se on just näin! Sen kanssa olen kamppaillut aikaisemmat vuodet, mutta nyt sen suhteen on helpottanut, ja olen pystynyt ottamaan isoa roolia. Perustaso pitää, pelaaja hymähtää KooKoon 4-1-voittoon päättyneen HPK-pelin jälkeen.

Siinä syy siihen, miksi oikea käsi alhaalla pelaava 24-vuotias puolustaja on murtautunut KooKoon pakiston eliittiin. Murtautuminen joukkueen kärkikastiin on tullut ehkä joidenkin mielestä jopa puskista – tämän kauden otannalla vain vajaassa neljässä kuukaudessa.

– Jos oon saanut vastuuta, niin oon pystynyt ottaa sitä. En silleen odottanut tähän kauteen, lähdin ylimääräisenä puolustajana, tasaisuutta ja luotettavuutta pitkään tavoitellut pelaaja tietää.

Pellin peliaikakeskiarvo tiistain Kerho-pelin jälkeen on 15.27. Pisteitä 24 ottelussa on kertynyt mallia 2+10=12, tehotilasto miehellä on ensimmäistä kertaa Liigassa selvästi plussalla – lukema on komea +8. Kun SaPKossa Mestiksen mestaruuden pari vuotta sitten voittanut pakki on takonut parhaimmillaan saldon 5+11=16, menee runkosarjan rekordi pian romukoppaan.

– No en mä sen enempää tuota ole ajatellut, mutta tottakai se vaikuttaa, kun pelaa ylivoimalla – pitää tehdä tulosta. En mä sitä sen enempää tosiaan ole ajatellut. Jos miettii, niin ei sitä (ennätystä) tulekaan, pelaaja järkeilee.

Ylivoimassa paikka on ansaittu, ja KooKoon ylivoima on Liigan kuudenneksi parasta. Onnistumiset ovat pitäneet Pellinkin erikoistilanteissa.

– Ollaan tehty maaleja ylivoimilla. Jos tekee vaikka pari maalia peliin, niin tuskin ylivoimaa sitten vaihdetaan.

Liigassa kaudella 2016-17 debytoineen pelaajan tehoista on syntynyt kahdeksan (2+6) ylivoimatilanteista. Jos nyt ihan rautalangasta väännetään, niin miksi se hyvän ja huonon suorituksen välinen ero on pienentynyt, ja mikä on johtanut esimerkiksi ylivoimavastuuseen?

Onko kiekkolisen pelin vahvuudeksi esittelevä 24-vuotias pakki yksinkertaisesti kehittynyt varttuessaan?

– Varmaan se on sitäkin. Varmaan olen alkanut saamaan heikkouksia sillein, etteivät vaikuta pelissä enää. Tottakai iän myötä tulee rauhallisuutta ja muuta, mikä auttaa kiekollisessa pelissä.

Onko Liigassa 300 pelatun ottelun haamurajaa lähenevä Pelli jo miettinyt esimerkiksi Euro Hockey Tour -edustusta tai muihin Leijonien maajoukkuepeleihin nousemista?

– Ei ole käynyt mielessä, sinne on matkaa! Ei ole tullut mietittyä itse asiassa yhtään.

No mikä sen matkan syy sitten on – eli missä on petrattavaa?

– Varmaan oman pään puolustuspelaamisessa, mutta sekin on mennyt eteenpäin. Ei sekään ole ongelma niin sanotusti.

Pellin voinee sanoa kuitenkin pelaavansa uransa parasta kautta.

– No kyllä joo!

KooKoon lisäksi SaiPan, Peliittojen ja SaPKon organisaatioita edustanut pelaaja rustasi vuosi sitten, helmikuussa 2020 vuoden sopimuksen KooKoon kanssa. Missä huimasti kehittynyt, puskista tullut Pelli pelaa ensi kaudella?

– En voi tuohon vastata. Mutta toivotaan, että jossain!

Näytöt ovat hyvät, ja mies on pysynyt kunnossakin. 2017-18 oli kausi, jolloin Pelli oli ainoa KooKoosta kaikki 60 runkosarjan peliä pelannut pelaaja.

– En muista siitä kaudesta paljoa. Viime kaudella taisi olla ensimmäinen iso loukkaantuminen liigauralla, ja pelejä jäi väliin, mutta muuten olen selvinnyt. On ollut onneakin. Se on ollut iso juttu, olen ollut kunnossa, eikä ole tullut turhia loukkaantumisia, pelaaja iloitsee.

Pelli pelasi pikkujunnuna maalivahtina ja hyökkääjänä. Jotkut huhut, ehkä kevyiksi vitseiksi miellettävät puheet kertovat, että pelaaja olisi antanut luistelutekniikassa tasoitusta muille lopulta lyhyeksi jääneen maalivahtiuran takia. Maaliin pelaaja ei välttämättä kuulemma enää uskaltaisi mennä esimerkiksi ulkojäillä tai KooKoon treeneissä vaikkapa tuuraajaksi.

Arttu ja isä Ari Pelli ovat KooKoon seurahistorian ensimmäinen Liigassa pelannut isä-poika -pari. Lätkä on esimerkiksi joulupöydissä puheenaihe.

– Kyllä me jonkin verran puhutaa, suvussa on enemmänkin jääkiekkoilijoita. Mutta ei me enää niin paljon puhuta kuin ennen.

Isä Ari Pelli pelasi silloista SM-liigaa KooKoossa kausina 1987-90, ja myöhemmin hän valmensi muun muassa SaiPassa nykyisin pelaavaa Jaakko Lanttaa.

– Nykyisin hän on jäänyt pois. Pelejä isä käy katsomassa, seuraa silleen paljon.

Poika Pelli, kouvolalaisten takalinjoilla kiekollista vastuuta nauttiva puolustaja antoi kommentit 4-1-voittoon päättyneen HPK-pelin jälkeen, ja pakki vaikuttaa kaikesta päätellen varsin energiseltä ja iloiselta – vaikka tammikuinen tiistai-ilta on kylmä ja pimeä.

– Hallittiin peliä. Pystyttiin pysymään kiekossa aika paljon ja tekemään paikoista maalit. Oltiin juuri ton verran parempia.

Millähän asenteella KooKoo lähti peliin? Pitikö jumbo-Kerho voittaa?

– No joo ja ei. Viimeksi oli aika tasanen matsi, ei sillain ollut pakkovoitto-ajatus. Samalla tavalla lähdettiin kuin muihinkin. Ensimmäinen erä oli huono, mutta sitten hallittiin peliä kokoajan.

Junnuna kovia tehoja latoneella liigayllättäjällä on aihetta ilmeisesti tyytyväisyyteen.

– Hyvää kuuluu, pikkuhiljaa on tottunut tähän arkeen, ei tässä… Kiva, kun ollaan päästy pelaa, ja pelit alkavat lisääntyy – ei tarvi maata kokoajan. Hyvin menee, ei valittamista, treenien jälkeen aikaa playstationin tai Netflixin parissa kuluttava KooKoon oma kasvatti lopettaa.

Liigakierros perjantaina klo 18.30 alkaen:
JYP-KalPa
Kärpät-TPS
Pelicans-SaiPa
KooKoo-Jukurit