Suomalaisen tähtivahti Tuukka Raskin ollessa pois, joutuvat muut ottamaan vastuuta NHL-joukkue Boston Bruinsin kelkan johtamisesta. Keskiviikon vastaisena yönä vastuuta otti komealla tavalla Jeremy Swayman, jonka 4-2-voittoon päättynyt NHL-debyytti jäi historiakirjoihin ikuisuudeksi.

Ennen tätä sesonkia viime kaudet NCAA:ssa pelannut Boston-kassari torjui uransa avauspelissä Philadelphia Flyersia vastaan hurjat 40 laakia torjuntaprosentin noustessa huimiin lukemiin 95,24. Taalaliigan ensikertalainen kipusi samalla matsin kakkostähdeksi.

– Minun mentaliteettini oli koko pelin ajan liian korkea, ei liian matala, 22-vuotias yhdysvaltalaistorjuja latasi NHL:n nettisivujen mukaan.

– Pitää edetä yksi laukaus kerrallaan. Se on työni, kiekkojen pysäyttäminen. Teen työni ja kenttäpelaajat tekevät omansa – niin tapahtui tänäänkin.

Swayman on Bruinsin seurahistorian seitsemänneksi nuorin debyyttinsä voittanut vahti. 22 vuotta ja 133 päivää vanhan molarin edessä ovat Rask ja Hannu Toivonen.

Vaikka Bostonin keltanokka pisti kehuja kenttäpelaajille, nousi hän itse eittämättä pelin suureksi ratkaisijaksi. Toki Bruins-sankareihin lukeutuivat pisteet 1+3 summannut Brad Marchand ja hattutempun niitannut Patrice Bergeron.

– Hän taisteli läpi pelin ja antoi meille mahdollisuuden voittaa, varsinkin toisessa erässä, ykkössentteri Bergeron ylisti.

Swaymanille kirjattiin torjuntoja eräkohtaisesti mallia 13+23+4=40. Toinen ja kolmas erä olivat keskenään kuin yö ja päivä.

– Hänen asenteensa paistoi heti alussa, siitä tavasta, millä hän valmistautui kopissa. Swayman näytti rauhalliselta ja valmiilta – ja samanlainen hän oli jäällä.

LUE KESKIVIIKKOAAMUN NHL-JUTUISTA MYÖS:

Nappisuoritus: Joonas Korpisalo loisti hallitsevaa mestaria vastaan – jopa John Tortorella äityi kehumaan suomalaistimanttia