Suomalaisseura koki tylyn kohtalon: suljettiin sarjasta kesken kauden – ”Kyllähän se oudolta tuntui”

Ensin korona vei kotiyleisön, sitten kunta koko kotihallin. Kiekkoliitto sulki sarjasta kodittoman seuran aivan pudotuspelien kynnyksellä, mutta Hollolan Giantseista kuullaan vielä.

Giants on siitä tyypillinen Suomi-sarjan seura, että se pelaa aika vaatimattomissa oloissa, ei maksa pelaajilleen palkkiota pelaamisesta ja sijoittunee toiminnanjohtaja Kari Mäkitalon (yläkuvassa oik.) mukaan budjetiltaankin aika hyvin Suomi-sarjan joukkueiden haarukkaan.

– Siinä 45 000 – reilun 100 000 euron haarukassa mennään, Mäkitalo mietiskelee Leijonat.comin haastattelussa seurojen budjetteja ja antaa siinä aprikoidessaan ymmärtää, että ainakaan rahan takia ei näitä hommia Suomi-sarjan tasolla tehdä.

Kotiotteluissa käy illasta riippuen 40-120 katsojaa. Kausikorttimyynti on joitain kymmeniä.

– Ainakin meille kysymys on eräänlaisesta kokonaisvaltaisesta kiekkopolusta. Kun kaikki kulmakunnan ikääntyvät A-juniorit eivät mahdu Pelicansiin, Mäkitalo toteaa kylmän totuuden, niin on tärkeää koko alueen kiekkoilun kannalta, että täältä löytyy Mestis-tasoinen vaihtoehto nimeltä Heinolan Peliitat ja sitten Suomi-sarjasta Giants.

Samoilla linjoilla on joukkueen kapteeni Tomi Stylman (yläkuvassa vas.), jonka tie Giantsiin on käynyt Kalajoen, Mikkelin ja Heinolan kautta. Kapteeni Stylman on yksi niistä joukkueen runkopelaajista, jotka aikoinaan olivat nostamassa hollolalaisjoukkuetta Suomi-sarjaan.

Ainoana ulos Suomi-sarjasta

Muista Suomi-sarjan seuroista Hollolan Giants erottui kaudella 2020-21 siinä, että se suljettiin sarjasta sen jälkeen, kun seuran kotihallissa ei saanut pelata enää edes ilman yleisöä.

– Ne helmikuun koronaluvut tulivat kyllä huonoimpaan mahdolliseen aikaan, kertoo puhelimitse tavoitettu Hollolan kunnan vapaa-aikapäällikkö Lassi Puodinketo, jonka ikävä velvollisuus oli kertoa seuran edustajille vahvasti Päijät-Hämeen alueen koronatyöryhmän suositukseen nojanneesta päätöksestä.

Mäkitalo ei turhia enää vatvo menneitä, vaan kertoo enemmän siitä hengestä, joka sarjan seurojen välillä vallitsi koronaviruspäätösten edessä. Ylivoimaisen vastustajan edessä on tehty hyvinkin yksimielisiä päätöksiä.

– Jääkiekkoliitto päätti tehdä sarjasta suljetun Liigan ja Mestiksen tapaan. Ilmoittivat meille, että mikäli joku seura joutuu taloudellisten syiden vuoksi luopumaan play off-paikastaan, joukkue säilyttää paikkansa myös seuraavalla kaudella 2021-2022.

Kysyn joukkueen kapteenilta suoraan, että ovatko pelaajat nyt alkaneet vilkuilla muihin seuroihin päin? Sellaisiin, joiden pelit jatkuivat, vaikka Giantsin eivät?

– Mitään sellaista puhetta ainakaan minä en ole kuullut, Stylman vastaa oitis ja toteaa pelaajiston hyvin ymmärtävän, ettei se ole joukkueen syy, jos kunta sulkee koronaviruksen takia kotihallin.

– Mutta kyllähän se oudolta tuntui, kun perjantaina oltiin valmistautumassa illan kotipeliin ja aamupäivällä tuli tieto, ettei kausi enää jatkukaan.

Katseet tulevaan kauteen

Mäkitalo, jonka vastuualueisiin kuuluu myös joukkueen varainhankintaan liittyvät asiat riemuitsee nettikaupan virkoamisesta.

– Sinne pitää ensi kautta varten saada uusia tuotteita ja muutenkin tehostaa varainhankintaa nyt, kun aikaa on. Valitettavasti vain yksi mies ei mitenkään veny kaikkialle.

Keskustelemme hetken siitä, kuinka eriarvoisessa asemassa Suomi-sarjaseurat voivat omilla talousalueillaan olla. Junkkareissa pelannut Stylman tietää, että Kalajoella Junkkarit saa sponsoreita aivan eri tavalla kuin Giants Lahden kupeessa, kun ”Kalajoella ei ole oikein mitään muuta”.

Lahden seudulla sponsorirahoja jaetaan suurin piirtein niin, että ensin ottavat omansa Pelicans, FC Lahti ja paikallinen hiihtoseura. Myös muilla pääsarjaseuroilla on vakiintuneet tukijansa ja lisäksi tulevat vielä esimerkiksi kamppailu- ja voimailulajien erikoisseurat jotain yleisurheiluakaan unohtamatta.

Sen jälkeen suurin piirtein katsotaan, mitä jää jäljelle ja kenen kesken jaetaan tuhkat pesästä.

Tulevan kauden kausikorttimyynnistä on Mäkitalon mielestä vielä liian aikaista puhua.

– Se riippuu täysin siitä, mikä on koronatilanne Päijät-Hämeessä. Vaikea on myydä muuta kuin kannatuslippuja, jos halli on kiinni tai yleisöä ei otteluihin pääse.

Vaan tuskinpa kiekkouransa silloisen Kiekkoreippaan liigajoukkueessa vuonna 1977 aloittanut ja sittemmin 1980-luvun Norjassa ja Ruotsissa kiekkoillut Mäkitalo rahan takia näitä hommia tekeekään.

Taustalla on syitä, jotka yhdistävät melkein kaikkia Suomi-sarjan toimijoita oli seuran nimi sitten Giants, Haukat tai vaikka Titaanit.

Täältä ne todelliset kiekkomiehet löytyvät.

Haastattelu ja teksti: Juhana Keronen


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta