Näkökulma: Kannattiko koko Liigaa pelata tällä kaudella?

© Kuva: Juha Tamminen

Minkä arvoinen on jääkiekon liigamestaruus kaudella 2020-21?

Pelillisesti siitä lienee vielä liian aikaista mennä sanomaan yhtään mitään, mutta taloudellisesti sen kyllä voi määritellä aika arvottomaksi. Vai mitä sanot seuraavasta?

Runkosarjan ykkönen Rauman Lukko sai vaivanpalkkana nimensä historian lehdille ja 32.650 euroa käteistä rahaa. Se ei ole paljon seuralle, jonka liikevaihto kaudella 2019-2020 oli yhdeksän miljoonaa euroa ja vuoden pelaamisesta koitunut tappio 764.000 euroa. Pelkästään sen kauden tappioiden kattamiseksi pitäisi runkosarja voittaa 24 kertaa putkeen ennen kuin voidaan alkaa katsella, mistä kaivetaan rahat nyt kuluneen kauden tappioiden peittämiseksi.

Pelkästään yhden sarjapisteen hinta oli Lukolle viime kaudella 82.968 euroa. Ja runkosarjan voitosta sai nyt henkeäsalpaavat 32.650 euroa. Sillä sai lähestulkoon puoli sarjapistettä kaudella 2019-2020. Kuluneella kaudella vähän vähemmän.

Ehkä ne runkosarjan voittorahat voisi käyttää järkevämmin kattamalla niillä Lukon henkilöstökuluja, jotka viime kaudella olivat 43.688 euroa yhtä voitettua sarjapistettä kohden. Eivät riitä runkosarjan voittopennoset edes hävityn voittolaukauskilpailun tuloksena saadun pisteen henkilöstökuluihin. Luojan onni, ettei tullut kolmen pisteen kotivoittoa!

Rahallisesti runkosarjan voittaminen ei ole kovin palkitsevaa yhdelläkään kaudella oikein kenellekään. Se tiedetään kaikissa liigaseuroissa, joten miksi vaivautua tälläkään kaudella?

Esimerkiksi CHL:n voittoa ei suomalaisten kiekkofanien keskuudessa pidetä juuri minään, mutta CHL:n voitosta saa jostain syystä yli 400.000 euroa. Tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Reilusti enemmän.

Tapparan toimistolla se tiedetään hyvin. Tiedetään myös, että europelien tahkoaminen tulee kalliimmaksi kuin liigapelit. Yleisöäkään ei Hakametsään tule CHL-pelejä katsomaan samaan malliin kuin Liigaa. Yhtä kaikki, seura on toimitusjohtajansa mukaan suurin piirtein omillaan sen CHL:n kanssa, koska palkkiorahat ovat niin paljon suuremmat kuin Liigassa.

Ilmeisesti Jyväskylässäkin huomattiin, kuinka paljon kannattavampaa on voittaa CHL kuin kotoinen Liiga, sillä JYP ei CHL-voittonsa jälkeen ole Liigassa mitään ihmeitä enää vaivautunut esittämään.

Mutta CHL:n voittaminenpa ei takaakkaan automaattisesti playoff-paikkaa! Runkosarjan voittaja sinne sen sijaan varmasti pääsee ja siellähän ne isot rahat vasta jaetaankin. Liigamestarille peräti 20 prosenttia koko pudotuspelien lipputuloista!

Mahtaa olla häijynsalskea potti tämän kauden päätteeksi mestarijoukkueen kassaan kilahtamassa, kun ketään ei päästetä katsomaan niitä pudotuspelejä millään rahalla. Sana nollasummapeli on varmaan alun alkaen luotu tarkoittamaan tämän kauden päätteeksi tapahtuvaa lipputulojen jakamista Liigan kymmenen playoff-joukkueen kesken?

Liigan toimistolla on jokin aika sitten väläytelty ajatusta jakaa pudotuspelien lipputulot kymmenen joukkueen sijasta kuuden joukkueen kesken, mutta ainakaan toimittajan matematiikalla näiden kahden yhtälön välille ei saa kovinkaan häikäisevää eroa. Elon laskuopin mukaan tulos ei siitä juurikaan muutu jos nolla jaetaan kymmenen sijasta kuudella tai vaikka kolmella.

Kun lasketaan kaikkien kesken jääneen viime liigakauden joukkueiden liikevaihdot, tuotot, kulut, yleisömäärät, oheismyynnit, sponsoritulot jne. yhteen ja jaetaan saadut luvut liigajoukkueiden määrällä, saadaan tulokseksi keskimääräinen liigajoukkue eli tieto siitä, kuinka suomalaisella huipputason jääkiekkojoukkueella noin keskimäärin menee taloudellisesti.

Keskimääräinen liigajoukkue Suomessa on sellainen, joka kaudella 2019-2020 pyöritti 7,5 miljoonan euron liikevaihtoa ja sai liiketoiminnastaan erilaisia muita tuottoja vielä 169.000 euroa siihen päälle. Näin keskiarvoseuran bruttomyynti ja muut tuotot yhteensä olivat 7,669 miljoonaa euroa. Samaan aikaan keskiarvoseuran kulut nousivat yhteensä 7,9 miljoonaan euroon, eli tappiota tuli viime kaudesta sellaiset 231.000 euroa.

Ei viitsitä edes laskea, kuinka monta kertaa keskiarvoseuran olisi voitettava Liigan runkosarja tuon tappion kattamiseksi.

Mutta hymyilkää, arvoisat seurapomot, sillä huomenna on huonommin.

Kun ensi vuonna lasketaan näitä samoja lukuja, niin keskiarvoseuran kulut ovat suurin piirtein ennallaan, mutta tulopuolelta puuttuu huomattavan suuri osa lipunmyyntituloista ja osuus playoff-potista. Onneksi muut myyntituotot sentään ovat laskemaan päin.

Sponsoritulojen vähennys alkaa näkyä vasta sitä seuraavan kauden tuloslaskelmassa.

A Juhana Keronen


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta