Nashville Predatorsin maalivahti Juuse Saroksen ja tämän joukkuekavereiden kausi NHL:ssä päättyi äskettäin pettymykseen, kun toinen ”suomalaisjoukkue” Carolina Hurricanes selvitti tiensä jatkoon pudotuspelien avauskierroksen parista voitoin 4-2.

Vaikka tarina on jo ohi, oli kausi upea nuorten maailmanmestarille. Ensinnäkin, hän on nyt ihan oikeasti ottanut paikkansa Predsin ykkösvahdin tontilta. Toiseksi, forssalaislähtöinen kassari torjui tällä kaudella 36 runkosarjan pelissä pikkumustia 92,7 prosentin tarkkuudella, kuudessa pudotuspelimatsissa saldo oli lähes sama – 92,1.

Myös entinen NHL-tähti Chris Mason on ilmeisesti nähnyt pelurin otteet. Taalaliigassa aikoinaan yli 300 ottelussa torjunut maailmanmestari heittikin Saroksesta ilmaan huikean näkemyksen.

– Hänen kautensa, ja erityisesti sen loppu olivat suoranaisia ihmeitä. Saros pelasi jopa ehkä paremmin kuin kukaan muu maalivahti NHL:ssä. Kauden päätteeksi hänen on oltava Vezina-ehdokas, kommentaattori Mason ylisti Bally Sports -kanavan mukaan.

Vezina Trophy on pytty, joka annetaan sarjan parhaalle kassarille. Suomalaisista sen ovat saaneet Calgary Flamesin Miikka Kiprusoff kauden 2005-06 päätteeksi sekä Boston Bruinsin Tuukka Rask (2013-14) ja Saroksen joukkuekaveri Pekka Rinne (2017-18).