MM-kisat on pelattu, KHL-mestaruus ja SM-kulta ratkaistu jo sitä ennen ja kohdakkoin on Stanley Cup -voittajakin jo selvillä.

Joidenkin mielestä koronaviruksen runtelema kiekkokausi on vihdoin tulossa päätökseensä, mutta tosiasiassa uusi kausi on jo alkanut.

Se on alkanut joukkueiden managereille ja urheilutoimenjohtajille jo ennen kevään varaustilaisuuksia, skouteille vielä sitäkin aiemmin ja valmentajille viimeistään nyt, kun uusissa valmentajasopimuksissa on muste jo alkanut kuivua kiekkoseurojen toimistojen kassakaapeissa. Se on alkanut seurojen markkinamiehille, jotka päättyvien sponsorisopimusten seuraajiksi ovat jo jonkun aikaa käyneet neuvotteluja niiden uusimisesta ja alkaneet tulevaa pelikautta silmällä pitäen etsiä myös uusia sponsoreita. Se on alkanut välinevalmistajille, kuten esimerkiksi Bauer ja CCM, jotka hiki hatussa varmistelevat maila- ja varustesopimuksiaan kiinnostavien seurojen kanssa ja valmentajille, jotka vielä etsivät niitä viimeisiä palasia siihen kuvioon, jota pelisysteemikseen kutsuvat.

Eikös se ollut juuri kesäkuuta, kun Stanley Cup -voittaja Ville Nieminen löysi itsensä Tampereen ja Rauman välillä sijaitsevan huoltoaseman kahviosta keskustelemassa silloisen Rauman Lukon valmentaja Risto Dufvan kanssa Niemisen mahdollisuuksista tulla auttamaan Lukkoa Dufvan luoman pelisysteemin toteuttamisessa?

Yksi viimeisimmistä todella kovista nimistä uuden kiekkokauden aloittaneiden joukossa taisi olla Brad Larsen, jonka kolmivuotinen päävalmentajasopimus Columbus Blue Jacketsin kanssa näki äskettäin päivänvalon. Larsenin uusi kiekkokausi alkoi viimeistään silloin ja siinä, mikäli sopimukseen johtaneita neuvotteluja ei lasketa mukaan.

Kiekkokausi ei ole sama asia kuin pelikausi. Pelikausi on kiekkokauden huipentuma, jonka aikana kansa näkee, minkä eteen joukkueissa ja niiden taustoilla on töitä tehty. Jäävuoren huippu.

Jäävuoren huipuksi pelikautta voi kutsua siitäkin syystä, että jo nyt joukkueissa tehdään töitä vuosien 2024 ja 2025 pelikausia silmälläpitäen, kun pelaajakauppojen yhteydessä kaupitellaan myös tulevien vuosien varausvuoroja. Eivät ne tämänkään kauden tähdet tyhjästä tulleet. Tästä syystä esimerkiksi vuonna 2003 Lahdessa syntynyt Brad Lambert on jo kohta viiden vuoden ajan kuulunut koko ajan enemmän kiinnostaviin pelaajiin niin Suomessa kuin Kanadassakin.

Ja jonkun Oulun Kärppien tämänvuotinen taaperrus jääkiekon SM-Liigassa saattaa hyvinkin juontaa juurensa niinkin kauas kuin vuoteen 2017, jolloin Juha Junnon aika seuran toimitusjohtajana päättyi. Jostain syystä jääkiekkopiireissä on aina tiedostettu, että siinä muutama vuosi menee ennen kuin uuden managerin kädenjälki alkaa joukkueessa näkyä. Jostain syystä sitä ei aina tiedosteta, että siihen menee myös muutama vuosi ennen kuin edeltäjän jälki katoaa kokonaan.

Jääkiekosta ehkä 10 % pelataan kaukalon sisäpuolella. Laskutavasta riippuen.

Siksi näistä askin ulkopuolisistakin asioista on syytä olla kiinnostunut.