TSN listasi 25 parasta naiskiekkoilijaa maailmasta. Listalle mahtui peräti kuusi suomalaispelaajaa, joista vain maailman parhaaksi maalivahdiksi rankattu Noora Räty puuttuu olympiajoukkueesta.

Listalla peräti jaetulla toisella sijalla oleva Jenni Hiirikoski arvioitiin samalla maailman parhaaksi puolustajaksi. Suomen, USA:n ja Kanadan ulkopuolelta listalle mahtui vain kaksi sveitsiläistä ja yksi tšekkiläinen.

Listaus on vain yksi esimerkki siitä, että Naisleijonilla on käytössään pelaajia aivan maailman terävimmältä huipulta. Silti ero Kanadaan ja Yhdysvaltoihin on jäällä yhä valtava.

Suomi häviää materiaalin leveydessä

Kun Yhdysvalloilla ja Kanadalla on heittää askiin jokaisessa turnauksessa neljä tasavahvaa, laadukasta ja ammattimaisesti urheilevaa viisikkoa, Suomen taso putoaa rajusti jo ykkösketjun jälkeen.

Suomi joutuu kuormittamaan avainpelaajiaan liikaa. Esimerkiksi syksyn MM-kisoissa Hiirikoski pelasi Naisleijonien takalinjoilla yli 26 minuuttia per ottelu. Pronssiottelussa peliaika painui yli puolen tunnin.

Pohjoisamerikkalaiset luistelevat Suomelta jalat alta. Pelin vaatimus on osalle suomalaisista vielä liikaa.

Ei mitään olympiaedustajilta pois

Tarkoitus ei kuitenkaan ole aliarvioida yhtään Naisleijonien pelaajaa. Suomessa pelaavat olympiajoukkueeseen valitut pelaajat joutuvat hankkimaan elantonsa muualta.

Maailman huippua on mahdoton saavuttaa, jos joutuu antamaan tasoitusta esimerkiksi palautumisessa, kun ammattimaisen harjoittelun ja pelaamisen lisäksi joutuu tekemään päivätöitä.

Puhetta naisten jääkiekon aseman parantamiseksi on Suomessa riittänyt. Jos pohjoisamerikkalaisia halutaan ajaa kiinni, Suomi tarvitsee laajemman pelaajaryhmän, joka pystyy harjoittelemaan ammattimaisesti.

Se vaatii puheiden sijaan tekoja naiskiekon eteen.

Olympia-avaus Suomi–USA TV5 ja Discovery+ kello 15.10.