LAHTI. Hannes Björnisen mukaan hän ei ole muuttunut ihmisenä eikä hän koe uusien joukkuekaverien katsovan tätä ylöspäin, vaikka tähtisentteri palasikin Lahteen ja paikalliseen Pelicansiin noin vuoden kestäneen Jokerit-visiitin jälkeen olympiavoittajana ja MM-mitalistina. Paluu Lahteen oli kuulemma helppo ja kasvattijoukkue ykkösvaihtoehto ainakin Suomesta.

– Tänne suuntaan oli keskusteluyhteys auki koko ajan – se oli hyvin avointa. Tarkkailimme muitakin vaihtoehtoja. Suomessa tämä oli ehdoton ykkösvaihtoehto. Olen onnellinen ollessani täällä, paluumuuttaja sanoo suomalaisen mediajoukon edessä.

Tuore olympiavoittaja ja kullan ratkaisseen maalin tekijä palasi Lahteen, kun Jokerit vetäytyi KHL:stä Venäjän Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen takia. Björninen painottaa sitä, että siirtoon johtanut tilanne on todella surullinen.

– Se on painanut mieltä meillä kaikilla. Mutta on hieno fiilis jatkaa Lahdessa, Björninen listaa ensiksi hiljaiseen sävyyn, mutta sitten hymyn ottaessa vallan.

– Ulkomaat oli siinä mielessä (vaihtoehto), että oltiin kiinnostuneita ja katsottiin tilanteita. Ruotsin siirtoikkuna oli mennyt kiinni, Keski-Euroopassa oli pari sarjaa auki, mutta tässä oli erinäisiä tekijöitä ja syitä, miksi valikoimme Lahden ja Pelicansin.

Björninen lähti Lahdesta viime vuonna tilanteessa, jos hän ei ollut voittanut urallaan mitään. Nyt pelaaja on 26-vuotiaana olympiavoittaja ja MM-hopeamitalisti.

– Aika tunnerikasta aikaa ollut, on menty äärimmäisestä onnellisuudesta ja ilosta suruun ja surumielisyyteen. Paljon on riittänyt tapahtumia reilussa viikossa. Se on jäänyt tästä reilusta viikosta eniten mieleen, pelaaja kertaa helmikuun 20. päivän ja olympiafinaalin jälkeisiä tapahtumia.

Tuttu koti

Lahden Kärpäsen jäiltä eurooppalaiseksi huippunimeksi ponnistaneella Björnisellä on Pelicansissa paljon tuttuja – niin joukkueessa kuin organisaatiossa. Uusiakin kasvoja on, mutta näihin hän on päässyt tutustumaan jo.

– Vastaanotto on ollut tosi hyvä, ollaan myös treenattu laadukkaasti ja kovaa.

– Valmennusjohto tuntee ja tietää minut pelaajana ja ihmisenä. Yritän tuoda parhaan version itsestäni tänne. Rooli ei sinänsä muutu Jokereista mitenkään, erikoistilanteita tulee molempia, ja tietysti paljon aloituksia. Viisi-viisi-peliin yritän saada omat vahvuudet näkymään.

Björninen toimi Pelicansin kapteenina viime kaudella, mutta nyt sitä virkaa on toimittanut kippari Joonas Jalvantia tuurannut Miika Roine.

– Siitä käytiin keskustelua kapteeniston ja joukkueen kesken. Olin sitä mieltä, että kun tulen tässä vaiheessa ja mukana on sellaisia pelaajia, joita en tunne, niin annan kapteenin jatkaan. Eli ”Roisto” (Roine) jatkaa kapteenina, minä liityn varakapteenin roolissa mukaan.

Tiistai oli Pelicansille eräänlainen onnenpäivä, kun se nousi KalPan ohi viimeiselle pudotuspelipaikalle. Tämä siitä syystä, että runkosarjan paremmuusjärjestys ratkaistaan pistekeskiarvon perusteella, kun lahtelaisten keskiviikon vastustaja Lukko ei ehdi pelaamaan ainakaan kahta siirtynyttä otteluaan.

– Olen katsonut pelejä sen, mitä olen kerennyt. Näen, että täällä on erittäin hyvä joukkue kasassa. Täytyy saada se viimeinen piikkaus, että peli lähtee kulkemaan ja itseluottamus palaisi. Taidot on olemassa, yritetään saada kaikista paras irti, viime kaudella kaikkiaan 54 pelissä 54 pinnaa (19+35) summannut sentteri näkee.

Hän oli valmistautumassa Jokerien kanssa KHL:n pudotuspeleihin, mutta ne vaihtuivatkin liigataisteluun siis ainakin toistaiseksi viimeisistä pudotuspelipaikoista.

– En näe vaikeutta hypätä tänne, jälleen tutun organisaation, valmennusryhmän ja pelaajiston esille nostava Björninen listaa.

– Olen ollut mukana parit harjoitukset ja keskiviikon aamuharjoituksen.

Björninen kantaa seuraavaksi tuttuja turkooseja värejä. ARKISTOKUVA: Ak Bars Kazan.

Mitä ensi kaudella?

Tulevaisuus on sikäli hämärän peitossa, että Björnisen Pelicans-sopimus kattaa vain tämän kauden. Hänellä on sopimus Jokerien kanssa ensi kaudesta.

– Siitä tulee tarkempia yksityiskohtia varmasti myöhemmin, pelaaja kuittaa.

Ajatusleikki: Mitä jos Jokerit palaisi ensi kaudeksi Liigaan ja Björninen velvoitettaisiin palaamaan Lahdesta sinne, eli pelaamaan myös Pelicansia vastaan?

– Minulla on KHL-sopimus Jokerien kanssa. En oikein muuta voi sanoa tuohon. Katsotaan, miten asiat menee.

Sitä, mihin maailma kurjine koronoineen ja sotineen menee, ei oikein kukaan voi ennustaa.

– Hyvä pelipaikka löytyy jostain, kun antaa itsestään kaiken kentällä ja pelaa mahdollisimman hyvin, Björninen viittaa tulevaisuuteen.

KHL:ään tai muuhun eurooppalaiseen suursarjaan aloitusspesiaali olisi valmis ihan puhtaasti pelitaitoja tuijottamalla. Sen voinee jokainen allekirjoittaa.

– Kamppailukovuus ja puolustaminen ovat hiukan korkeammalla levelillä KHL:ssä, mutta muuten sekä se että Liiga ovat kovia sarjoja. Kaikkensa pitää yrittää ja kovasti pitää tehdä töitä, että onnistumisia ja tulosta tulisi, Lahden oma kasvatti listaa.

Jokerien kanssa laulu päättyi kuluvan kauden osalta viime lauantaina yhteiseen tapaamiseen.

– Ajatukset olivat totta kai surulliset. Euroopassa tapahtuu ihan karmeita asioita. Se oli kaikkien mielessä päällimmäisenä, ei siinä hurraa-huutoja huudettu. Mitä keskusteluihin tulee, niin pääsimme puhumaan keskenään asioista ja avaamaan tuntoja. Se helpotti.