Mikael Kotkaniemi pääsi juhlimaan maanantaina upeaa saavutusta Lukon peräsimessä, kun seuran alle 20-vuotiaat voittivat Suomen mestaruuden toisen kerran peräkkäin. Legendaarinen kiekkovaikuttaja jatkoi aiempien vuosien hyvää työtä välittömästi, sillä kausi oli Kotkaniemelle Raumalla ensimmäinen.

Toissa kaudella hän oli Suomi-sarjan voittaneen Karhu HT:n luotsi.

Luotsi paljasti pelin jälkeen Jääkiekkoliiton nettisivuilla sen, miten koville pelaajat joutuivat kolmella voitolla katkenneessa finaalisarjan ratkaisupelissäkin.

– En ole varmaan koskaan valmentanut näin kovaluonteista jengiä. Olemme rullanneet viimeiset puolitoista kuukautta aika kovilla. Väsymys on ollut niin kovaa luokkaa, että tänään yksi pelaaja oksensi erätauolla väsymyksestä. Silloin kysyy luonnetta pelata. Jääkiekko on kamppailulaji, siinä tarvitaan luonnetta.

– Meillä on tämän kauden aikana ollut älyttömän paljon vaikeuksia. Olemme voittaneet ne, päässeet eteenpäin ja kasvaneet yhtenäiseksi joukkueeksi.

Lukko nousi mestariksi huikealla tavalla, sillä syksyn alkusarjasta se raivasi tiensä viimeisenä niin sanottuun ylempään loppusarjaan. Sieltä tie vei kahdeksantena, eli jälleen kerran viimeisenä puolestaan puolivälieriin.

– Lätkäjengillä täytyykin olla vaikeuksia. Jos niitä ei ole, niitä täytyy järjestää, ja sitten ne vaikeudet pitää voittaa. Olemme keskustelleet kaikki kipeät asiat aina nopeasti alta pois. Tällaisen yhteisön keskellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin rehellisyys.

– Meillä ei ole ollut ehjää viikkoa marraskuun jälkeen. On ollut koronaa ja pelaajiamme on ollut edustuksen mukana. On ollut haasteellista viedä pelillisiä asioita eteenpäin.

Tämä kaikki on helppoa uskoa. Korona on vaikuttanut suomalaiseen urheiluarkeen laajasti, mutta etenkin nuorten SM-sarja on ollut kohtuuttoman kovan moukaroinnin kohteena. Pelejä on koronan aikana siirretty, peruttu ja niin edelleen.

– Itselleni tämä on ollut myös opettavaista. Emme ole päässeet paljon harjoittelemaan, mutta pelien ja videoiden avulla olemme vieneet pelaamistamme eteenpäin.