Kuu kiurusta kesään
Puoli kuuta peipposesta
Västäräkistä vähäsen
Pääskysestä ei päivääkään

Tätä vanhaa lorua suomalaiset hokevat edelleen, vaikka sillä ei ole pahemmin yhteyttä todellisuuteen.

Kevät on aikaa, jota Suomessa odotetaan kuin kuuta nousevaa. Se tarkoittaa, että jotain uutta on edessä, jokin on alkamassa. Eli ei muuta kuin työhaalarit päälle ja hommiin, sillä nouseva kuu takaa tuottavamman tuloksen. (Anne Pöyhönen: Yläkuu- ja alakuu -teos)

Kevät voi tuoda mieleen myös koiranpaskalta haisevan ryysyläisen, joka saapuu talven jälkeen ruusupensaisiin juopottelemaan. (Yö – Viimeinen kevät)

Lätkän nälkäisille kevät tarkoittaa kuitenkin huipentumaa, koko vuoden kohokohtaa. Silloin jokaisessa sarjassa tahkotaan ne tärkeimmät ja suurimmat ottelut, joita varten niin pelaajat kuin kannattajatkin ovat jaksaneet pimeän syksyn ja läpi talven. SM-Liigan playoffit, NHL:n playoffit ja MM-kisat. Ne kaikki ovat kevään merkkejä.

Jääkiekon MM-kisojen avajaispäivää vietettiin vielä 2000-luvun alussa huhtikuussa, mutta kisat ovat myöhäistyneet vuosi vuodelta, ja tämänkin vuoden mittelöt laitetaan käyntiin vasta toukokuun puolivälissä. Enää ei siis voida puhua kevään kovimmasta turnauksesta vaan lähinnä alkukesään sijoittuvasta spektaakkelista. Siitä huolimatta kevät ja MM-kiekko mielletään yhtenäisiksi. Ne kuuluvat yhteen.

*****

”Ei vois vähempää kiinnostaa.”
”Tarviiko näitä pelaa joka vuosi?”
”Skoda Cup.”

Luetelma negatiivissävytteisistä kommenteista MM-kisojen alla on pitkä ja loputon. Se voi olla jopa raskasta luettavaa meille, jotka elävät joka vuotisista jääkiekon arvokisoista.

Kymmenet ja sadattuhannet suomalaiset kerääntyvät silti kotisohvillensa vastaanottimiensa ääreen kun leijonalätkä alkaa pauhata telkkarista. Oma lukunsa tästä porukasta on sitä karjalalippiskansaa, jotka seuraavat rakastamaansa lajia tietämättä ehkä sen enempää lajin saloista. Siinä ei ole mitään väärää, he ovat tärkeä osa meitä. Entä sitten ne kotisohvakoutsit, jotka ovat aina parempia neuvomaan ja valmentamaan kuin Jukka Jalonen ja kumppanit? He ovat ehdottoman tervetulleita kisastudioihin ympäri maan. Mielipiteitä mahtuu joka suuhun. Hyvä niin. Silloin se kiinnostaa.

”Nuorten kisat on ne ykköskisat.”

Tässä piilee osittainen totuus. Alle 20-vuotiaiden MM-turnaus nauttii suosiota maailmalla, erityisesti Pohjois-Amerikassa, mutta myös meillä koto-Suomessa se täyttää usean ihmisen lautasen kun kansainvälistä jääkiekkoa katetaan pöytiin. Siitä huolimatta miesten turnaukset keräävät suuremman katsojakunnan ja jakaa huomattavasti enemmän mielipiteitä. Hyvä niin. Silloin se kiinnostaa.

”Ei me oltais voitettu, jos kaikki parhaat ois ollu mukana.”

Vain suomalaisen suusta voi kuulla negatiivisia kommentteja voitonkin hetkellä. Se ei ole kuitenkaan täysin meidän vikamme, sillä se on opetettu meille jo muinoin. Se elää ja voi hyvin dna:ssamme.

Sen kuulee jo vanhoista sananlaskuistamme. Itku pitkästä ilosta. Miten niin? Jos nyt on hyvä olla ja kaikki menee hyvin, niin ei kai se sitä tarkoita, että viikon päästä menee huonosti? Näin meidät kuitenkin opetetaan ajattelemaan. Kyllä se routa vielä sieltä tulee.

Älkääkä ymmärtäkö väärin, mutta suomalaisina me rakastamme häviötä ja tappiota. Rakastamme niitä, joita kohdellaan kaltoin ja väärin. Otetaan esimerkkinä Juha Mieto. Olen aivan varma, ettei tästä hiihtäjästä olisi tullut sellaista sankaria ja legendaa mikäli hän olisi voittanut Lake Placidissa sadasosalla. Sadasosan häviö puolestaan oli huutava vääryys, joka teki hänestä kansallissankarin.

Suomalainen syttyy yhtä paljon siitä jos Suomi voittaa jääkiekon MM-kultaa kuin jos Suomi johtaa 5-1 ja häviää 5-6. Sen aiheuttamassa tunteessa on eroja, mutta molemmat me muistamme. Ja haluamme muistaa. Hyvä niin. Silloin se kiinnostaa.

*****

Ja niinhän siinä käy, että juuri kun me olemme kevään pelien suurimman nautinnon äärellä, tuo julma rakastaja runttaa kaasun pohjaan ja karauttaa Yksinäisille Vuorille. Vuorilta pyöräilee mummomankelilla leppoisa kesä, joka läimäyttää leveän kämmenensä olalle ja pyytää saunaan.

Huojentunut lätkäfani katsahtaa kaihoisasti vielä kerran kevään perään. Mutta muistakaamme, että kevät lupaa ja palaa. Vuoden päästä tanssitaan taas.

*****

Kuita nelisen kiurusta kesään
Pari kolme peipposesta
Västäräkistä vähintään puolitoista
Pääskysestäkin vielä pitkään
MM-kisoista ei päivääkään