HELSINKI. Tapparan Suomen mestari Charles Bertrand saapui jääkiekon MM-kisamedian eteen maanantaina leuka pystyssä, vaikka tämän joukkue oli ottanut juuri käkättimeen Saksalta luvuin 2-3.

Ranskan voitto suomalaisluotsi Toni Söderholmin valmentamasta Saksasta ei olisi ollut vääryys, eikä se siksi toiseksi ollut edes kaukana.

– Kolmannen erän he aloittivat paremmin kuin me, Bertrand sanoo englanniksi osuen naulan kantaan.

Leonhard Pföderl nakkasi 2-3-maalin päätöserän alussa.

Sitten tämän jutun kirjoittaja kysyy, että ”kokeillaanko suomeksi?”

– Voin yrittää, Tappara-tähti hymyilee.

Lähdetään liikkeelle Suomi-aiheella, eli miltä se pelaaminen Suomessa maistuu?

– Totta kai hyvä fiilis, mä asun parin tunnin päässä, MM-kisoissa toistaiseksi yhden syöttöpisteen saalistanut tamperelaisen Tapparan pelaaja maalailee.

Se syöttöpiste tuli juurikin Saksa-pelissä, jääkiekkoliigasta tuttujen miesten toimesta. KalPan Hugo Gallet osui Bertrandin ja aikoinaan Sportissa sekä Lukossa pelanneen Valentin Claireauxin kunnostautuessa syöttäjinä.

– Claireaux antoi mulle kiekkoa, Hugo meni maalille. Onneksi olkoon Hugolle, se oli hänelle eka maali MM-kisoissa. I’m not sure, but I think, Tappara-pelaaja veistelee kahdella kielellä.

Veistely muuten osui oikeaan!

Bertrand on pelannut Suomessa kaudesta 2009-10 lähtien tultuaan tuolloin Lukon A-junioreihin. Hän on ollut siitä lähtien Suomessa koko ajan kauden 2013-14 Ruotsin visiittiä huomioimatta. Sesonki 2018-19 meni KHL:ssä ja NL:ssa.

Ranskan Ligue Magnus ei luultavasti tarjoaisi Bertrandille haastetta, siis tämän tekstin kirjoittajan arvioiden mukaan. Silti pariisilaisen kotimaan sarja on ottanut steppejä eteenpäin.

– Se menee paremmaksi joka vuosi. Siellä on hyviä nuoria pelaajia, ranskalainen kuvailee taas suomeksi.

Ranska nousi Tampereen ja Helsingin turnaukseen takaportin kautta, kun Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF sulki Venäjän ja Valko-Venäjän pois turnauksesta.

Voisi kuvitella, että Ranskalle tärkein tavoite on sarjapaikan säilyttäminen. Maa ei kuulu edes pudotuspelisuosikkeihin.

– No, katotaan. Yksi peli kerrallaan. Jokainen peli on meille iso taistelu.

Ranska on Helsingin A-lohkossa maanantain jälkeen viidentenä kolmessa pinnassa. Turnaus on niin nuori, että tie voi viedä mihin vain ainakin pisteiden valossa.