HELSINKI. Jääkiekon MM-kisojen A-lohkossa kakkoseksi yltäneen ja siten sensaatiomaa-leiman saaneen Saksan väreissä pelaavan Samuel Soramiehen, 23, nimi on herättänyt kummastusta suomalaisten keskuudessa.

Saksan Heidelbergissä kesäkuussa 1998 syntynyt hyökkääjä on saksalaissuomalainen, jolta taipuu mainiosti myös suomenkieli. Hänen isänsä Antti Soramies on suomalainen ja jääkiekkoselostaja.

Soramies on pelannut urallaan pääasiassa vain Saksassa, kausi 2017-18 meni itävaltalaisessa Red Bull Hockey Juniorissa. Joukkue osallistui tuolloin myös nykyisin U20 SM-liiga -nimeä ottelevaan Suomen nuorten pääsarjaan.

– Mannheimin junnupolkua käynyt, Ingolstadissa pari vuotta. Käynyt meidän kaksikymppisten maajoukkueen läpi, saksalaisten luotsi Toni Söderholm valaisee.

Soramies käy Suomessa usein.

– Mun mummo ja vaari asuvat 20 minuutin päässä Helsingistä. Mulla on setiä ja tätejä tässä, kyllä käyn aika usein. Kaksi kertaa vuodessa ehkä, pelaaja esittelee oivalla suomella.

Päättyneellä seurajoukkuekaudella Soramies pelasi ERC Ingolstadtissa kaikkiaan 56 ottelua pistein 7+4=11. Saksan joukkueessa hän on pelannut Helsingissä nelosketjussa moitteetta – 1+0 ja +2.

– Tuttu junnumaajoukkueen puolelta. Piiskaa itseään erittäin kovaa, kova tekemään duunia. Pelaa monia tilanteita oikein. Haluaa olla taktisesti kypsä pelaaja, Söderholm sanoo.

– Hänestä on muodostumassa tosi luotettava pelaaja. Toivottavasti hän saa tämän kautta enemmän itseluottamusta ja varsinkin, että sää jääaikaa sarjassa.

– Joskus se jääaika on hänen kohdallaan ollut kyseenalaista. Se ei ole oikein.

Miltä tuntuu olla Suomessa, Samuel Soramies?

– Tosi kivalta. Tuttu fiilis, on kivaa olla täällä.

Saksan ensimmäinen matsi oli pelaajan MM-debyytti.

– Kyllä pitää sanoa, että aluksi ainakin vähän jännitti. Ensimmäinen MM-kisapeli mulle, Soramies viittaa perjantaihin 13. päivään jatkaen hehkuttaen debyyttiä:

– Oli tosi kivaa pelata. Tämä on jotain, mistä olen koko elämäni haaveillut.

MM-jäillä saksalaissuomalaisen pelaajan isoin peliaika on ollut Italia-pelin 14.10. Peliaikakeskiarvo on ennen tiistain Sveitsi-peliä oli 12.23.