Kanadaa ja Yhdysvaltoja on pidetty lähtökohtaisesti naisjääkiekon hallitsijakaksikkona, mutta USA:ssa pelattavissa alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa tämä asetelma sai heti uudenlaisen käänteen.

Tyttöleijonat aloitti Madisonissa keskellä kesää pelattavat MM-kisat näet kaatamalla vaahteranlehtipaidat aiemmin viikolla sensaatiomaisesti 2-0.

Suomelle maalailivat Ada Eronen ja Oona Havana, maalivahti Emilia Kyrkkö venyi pikkumustan eteen hurjat 40 kertaa.

– Tuntuu mahtavalta, koska emme olleet voittaneet Kanadaa. Jengi teki kovasti töitä ja saimme muutaman maalin. Se auttoi meitä, ja meillä oli fokus joka hetkessä, Havana iloitsi Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivuilla.

Kanada-voiton jälkeen Suomelle tuli perään USA:lta hurjaa kyytiä maalein 0-5.

Yhtä kaikki, jääkiekkomaailmassa nyt ilmeisesti sekä miesten että naisten puolella isoa kuvaa miettiessä ykkösmaaksi tyrkyllä oleva Suomi pistää jo tässäkin ikäluokassa historiakirjoja uusiksi. Kanada-voitto oli sinivalkoisille kautta aikain ensimmäinen.

– Olemme suomalaisia, joten tietysti juhlimme kopissa – laulamme ja tanssimme, Havana jatkoi.

Voitto oli kaikkiaan uskomaton juttu. Kanada oli voittanut yhdeksän edellistä keskinäistä kohtaamista maalierolla 61-3 liiton sivujen mukaan. Sama lähde kertoi, että kaksi viimeisintä MM-ottelua tosin olivat menneet vaahteranlehtipaidoille enää vain 4-1.

Tyttöjen turnauksessa pelaa kahdeksan maata kahdessa neljän joukkueen tasolohkossa niin, että A-lohkosta välieriin etenee kaksi parasta kahden heikoimman jatkaessa puolivälieriin.

Nuo kaksi heikointa saavat puolivälieriin vastaan B-lohkon kaksi parasta. Tuon lohkon kaksi heikointa puolestaan pelaa pääsarjakarsinnoissa keskenään.

Suomi tulee sijoittumaan turnauksessa siis automaattisesti vähintään kuudenneksi. Mitalisija olisi kova suoritus, koska Tyttöleijonilla on historiasta ainoastaan kaksi MM-pronssia.

Sinivalkoiset kohtaavat lohkon päätöspelissä Ruotsin ensi yönä. Näyttäisi siltä, että Suomi on isossa kuvassa tällä hetkellä kiekkomaailman ykkösmaa – miesten ja poikien puolella Suomi on tehnyt mitä haluaa, ja nyt se kiusaa isompiaan jo naisten ja tyttöjenkin puolella.