Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa nähdään iso läjä tulevia jääkiekon supertähtiä. Tuossa joukossa erottuminen on kova temppu, mutta aina se ei ole varma tie onneen ja autuuteen pelaajauralla.

Tässä listaus 2010-luvulla nuorten MM-karkeloissa edukseen esiintyneistä pelaajista, joiden urasta ei tullut ihan niin loistokasta kuin U20-jäillä näytti.

Jerry D’Amigo

Jerry D’Amigo oli vuoden 2010 MM-kultaa voittaneessa Yhdysvaltain joukkueessa paras maalintekijä. Seitsemässä ottelussa tehopisteet 6+6=12 iskenyt hyökkääjä jätti taakseen pistetehtailussa omasta joukkueestaan muun muassa Cam Fowlerin, Jason Zuckerin, Chris Kreiderin, Kyle Palmierin, Jake Gardinerin ja John Carlsonin kaltaisia tulevia NHL:n huippunimiä.

D’Amigo oli kaiken lisäksi vuoden alaikäinen, mutta vuoden päästä pelattu U20 MM-turnaus enteili heikommasta huomisesta, kun kuudessa ottelussa syntyi vaivaiset kaksi tehopistettä. NHL-ura nykyään 31-vuotiaalla laiturilla on jäänyt ikävuosien mukaiseen ottelumäärään, mikä tarkoittaa sitä, että hän on pelannut urallaan enemmän Liigassa kuin NHL:ssä.

D’Amigo nimittäin edusti Ilvestä ja KalPaa kausina 2016-18. Viime kauden hän pelasi Saksan DEL-joukkue Düsseldorfer EG:ssä.

Milan Kolena

Vuonna 2014 Slovakialla oli todella tehokas ykköskenttä. Milan Kolena, David Griger ja Martin Reway olivat kukin turnauksen pistepörssin top 10:ssä, vaikka slaavilaisjoukkueen kisat jäivät puolivälierähäviön takia viiden ottelun mittaisiksi.

Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla DEL2:ssa ensi kaudella pelaava Reway oli kolmikon ainoana varattu NHL:ään, mutta hänen uransa suurin romahdus tapahtui kauden 2016-17 aikana. Tuolloin 21-vuotias Montreal Canadiensin lupaus joutui jättämään koko kauden väliin sydänvaivojen takia, joten häntä ei voi varsinaisesti flopiksi nimittää.

Kolena ei ollut NHL-lupaus, mutta uralla tapahtui sellainen mahalasku, että se alitti kaikki odotukset. Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa viiteen otteluun tehopisteet 4+4=8 kerännyt hyökkääjä pelasi uran kolme viimeistä kautta Iso-Britannian alasarjoissa, kunnes ripusti hokkarinsa naulaan 25-vuotiaana vuonna 2019.

Max Friberg

Täydelliseksi flopiksi Max Fribergiä ei voida lukea, mutta Ruotsin olympiavalinnasta huolimatta hän kalpenee aika selkeästi vertailussa vuoden 2012 tähdistökentällisen hyökkäyskalustoon. Mikael Granlundin ja Jevgeni Kuznetsovin seurassa ollut Anaheim Ducks -varaus ansaitsi paikkansa täräyttämällä yhdeksän maalia kuudessa ottelussa.

NHL:ään asti Friberg ylsi, mutta kuudessa ottelussa ei syntynyt tehopisteitä. Nykyään 29-vuotias laituri on luotettava kahden suunnan SHL-hyökkääjä.