Rauman Lukon riveissä vuosina 2019-21 loistanut ruotsalaistähti Robin Press kiekkoilee ensi kaudella Venäjällä. 27-vuotias puolustaja teki kesäkuun lopussa sopimuksen KHL-seura Severstalin kanssa

Severstalin joukkuetta sponsoroi Venäjän toiseksi suurin kaivos- ja metallurgian-alan yhtiö Severstal, joka on myös yhdistetty Guardianin lehtitietojen mukaan Venäjän armeijan toimintaan. Yhtiön omistaa oligarkki Aleksei Mordashov, jonka kymmenien miljardien eurojen omaisuuteen on isketty rajusti länsimaisin pakotteiden avulla.

Pressin portti Ruotsin maajoukkueeseen on mitä luultavimmin KHL-siirron myötä nyt täysin suljettu. Tähtipuolustajan ratkaisu on saanut Ruotsissa faneilta ja kiekkovaikuttajilta rajusti kritiikkiä.

Selvää on se, että Pressin KHL-siirron motiivina toimii korkeassa kurssissa oleva rupla. Sport-Expressin tuoreiden tietojen mukaan Severstal tarjoaa tähtipuolustajalleen 28 miljoonan ruplan (n. 457 000 euron) palkkaa.

457 000 euroa ei sinällään ole mikään tähtitieteellinen summa Euroopan mittapuulla. Esimerkiksi Sveitsin pääsarjassa parhaiden ulkomaalaispelaajien palkat huitelevat 300 000-600 000 euron tietämillä.

Ei olisi ihme, jos Liigassa järisyttävät 17 maalia ja 48 tehopistettä takonut 192-senttinen ja 95-kiloinen puolustaja olisi voinut saada kelvollisia tuloja myös Euroopan muissa isoissa sarjoissa.