Leijonissa itseään suuren yleisön sydämiin olympiakullan ja kahden maailmanmestaruuden myötä pelanneen maalivahti Jussi Olkinuoran AHL:n paluukausi on sujunut yskähdellen. Molari siirtyi Pohjois-Amerikkaan KHL:stä, jossa hän pelasi kaudet 2019-22.

Olkinuora on pelannut Detroit Red Wingsin farmiporukka Grand Rapids Griffinsin maalilla kahdeksassa pelissä, ja noissa prosentit ovat heikot 85,8. Päästettyjen maalien keskiarvo ei sekään erityisesti mairittele lukeman ollessa 4,21.

AHL:ssä viimeksi kausilla 2012-16 pikkumustia kopannut Olkinuora kertoi AHL:n nettisivujen haastattelussa, että hän katsoo kohti NHL:ää nykyisestä takeltelusta huolimatta – verrattain kokeneena, eli 32-vuotiaana.

– Tavoitteenani ei ole vain jakso tai yksi peli, vaan pysyminen (NHL:ssä). Näen valoa tunnelin päässä. Uraani on enemmän takana kuin edessä. Tämä on kymmenes kauteni ammattilaisena. Se motivoi minua ponnistelemaan, kun tiedän, ettei tämä ole ikuista.

Olkinuora paljasti, että hänellä on ollut urallaan ennenkin haasteita. Hän kertoi samassa AHL:n nettisivujen jutussa eräässä nuoruusvuosien muistosta.

– Suomessa ollessa lähetin valmentajille sähköposteja, joihin tein kohokohtavideoni. Lähetin noin 60 viestiä (Pohjois-Amerikkaan) yliopistoluotseille, ja useimmat heistä eivät koskaan vastanneet, Olkinuora kertoi palaten 2000-luvun ensimmäiselle puoliskolle.

Hän pelasi yhdysvaltalaisessa 18U AAA -sarjassa Chadder’sin maalilla. Sen jälkeen tie vei HIFK:hon U20 SM-liigaan kahdeksi kaudeksi ja sitten takaisin rapakon taakse Yhdysvaltain USHL:ään.

– Mikään korkeakoulu ei halunnut minua Suomen juniorisarjasta, joten lähdin USHL:ään.

Vaikka Olkinuora on nähnyt Pohjois-Amerikkaa paljon, eivät ovet taalaliigaan ole auenneet. Farmiliigassa hän on pelannut viiden kauden ajan 29 pelissä prosentein 87,3.