VANTAA. Viime kaudella Euroopan nuorten olympiafestivaalien kulta ja alle 18-vuotiaiden MM-kisojen pronssi. Tänä syksynä debyytti Liigassa Ässien väreissä, 28 ottelussa 13 (4+9) pinnaa ja valinta Nuorten Leijonien MM-kisajoukkueeseen. Tämä kaikki vuoden sisään.

Lenni Hämeenahon viimeiset 12 kuukautta ovat olleet hullua liitoa kohti tähtiä.

– En tiedä, tuliko valinta yllätyksenä. Omasta mielestä mulla on ollut hyvät harjoitusturnaukset tässä, ja Liigassakin on kulkenut. Odotin ehkä kisavalinnan tulevan – ja olen tyytyväinen siitä, että pääsin mukaan, Ässien syksyn valopilkku iloitsi Vantaalla ennen lähtöä MM-kisoihin.

Hyökkääjä oli matkalla kotia kohti taannoin, kun joukkueen päävalmentaja Tomi Lämsä soitti valinnasta vuodenvaihteen turnaukseen.

– Oli hieno fiilis.

Kuinka paketti pysyy kasassa, kun CV:hen tulee kovia merkintöjä jatkuvalla syötöllä?

– Kyllä se pysyy kasassa – sitä vain haluaa voittaa lisää ja pelata mahdollisimman hyvin. Ei hirveästi tule mietittyä sitä, mitä on tullut voitettua.

MM-turnaus alkaa tapaninpäivänä ja päättyy loppiaisena. Hämeenahoa tuskin haittaa, kun esimerkiksi jouluruokailu perheen kanssa ja uudenvuoden raketit jäävät väliin?

– Ei haittaa. Totta kai olisi hienoa olla myös perheen kanssa, mutta on tähän mukaan pääseminen kyllä hienoa!

Hämeenaho varataan NHL:ään ensi vuonna, ja jääkiekkotilastoihin erikoistuneen Eliteprospectsin mukaan pelaaja voi mennä tarunhohtoiseen jollain numerolla väliltä 45-91. Kanadan MM-turnaus on valtava näytönpaikka henkilökohtaisesti, kun katsomoissa on scoutteja ja muita asiantuntijoita.

– Joukkue edellä mennään silti, ei liikaa mietitä omaa juttua. Tietysti, totta kai omiakin taitoja haluaa näyttää ja pelata mahdollisimman hyvin. Joukkueen tavoitteet ovat mielessä ykkösenä.

Ja ne liittyvät varmaankin kultaan?

– Kyllä. Aina, kun Suomi lähtee (arvokisoihin), on tavoitteena kulta.

Miten se tulee?

– Meillä on käyty läpi pelillisiä juttua viime tapahtumissa, mutta kokoonnuimme kisajoukkueella vasta äskettäin, joten emme sen suurempia ole käyneet läpi, Hämeenaho sanoi Vantaalla reilu viikko sitten tehdyssä haastattelussa.

Seurajoukkueellakin kulkee

Hänen viime kausi meni pääasiassa U20 SM-sarjassa Ässien väreissä, lisäksi tilille tuli muutama peli U18 SM-sarjassa ja Mestiksen Hermeksessä. Kun Ässät oli tämän jutun kirjoitushetkellä Liigassa peräti kahdeksantena, on moni sivustaseuraaja pitänyt porilaisjoukkuetta liigasyksyn yllättäjänä.

– Itse en koe yllätyksenä, koko kesästä lähtien on ollut hyvä meininki ja sieltä lähtien olemme paiskineet hommia.

Ässien perustilastot näyttivät tasan runkosarjan puolessa välissä 30 pelatun ottelun jälkeen 14:ää voittoa ja 16:tta tappiota. Maaliero oli kuusi pinnaa pakkasella (65-71).

Voisi siis todeta, että meno on kaikin puolin hyvä, kun aiemmat kaudet ovat olleet enemmän ja vähemmän tervanjuontia. Pata on yltänyt pudotuspeleihin oikeuttaville sijoille runkosarjassa viimeksi koronan keskeyttämällä kaudella 2019-20, jolloin se oli yhdeksäs.

– Meille on tullut johtavia pelaajia, ja touhuun on saatu hyvää ryhtiä. Vaatimustaso on kova, valmennus on tehnyt hyvää työtä, Hämeenaho kiitteli päävalmentaja Karri Kiven johtamaa valmennusta.

Eli taustalla ei ole niitä kuuluisia taikatemppuja?

– Kovalla työllä nämä jutut ansaitaan.

Pelaajan on syytä olla tyytyväinen myös itseensä.

– Kyllä ihan tyytyväinen voi olla, en oikein asettanut tavoitteita ennen kautta – halusin vakiinnuttaa liigapaikan. Ookoosti olen onnistunut ja on tullut tehoja, joten alkukauteen voi olla tyytyväinen.

Syksyn ikuinen puheenaihe

Ässien mainituista perustilastoista tehdyt maalit (65) olivat 15. joulukuuta Liigan pienimmästä päästä, mutta samalla päästettyjen maalien määrä (71) ei ollut isoimpia. Ässät on pelannut siis kaiketi vähämaalisia pelejä.

Mitä Hämeenaho sanoo syksyn ikuisuusaiheesta, sarjan vähämaalisuudesta?

– Jos vertaa vaikka U20-sarjaan, niin huomaa, että maalipaikat on aika tiukassa – töitä pitää tehdä aika paljon. Joukkueet menevät puolustus edellä, ja siitä ollaan aika tarkkoja, että puolustus on kunnossa.

– Maalivahdit ovat hyviä, meilläkin. Tämä näkyy tuloksessa.

Ässien ykkösvahti on Niklas Rubin, joka oli torjunut (15.12.) lähes 30 ottelussa yli 92 prosentin tarkkuudella. Rasmus Korhonen oli päässyt maalille vain muutamissa matseissa.

Kun Leijonat on vuollut olympia- ja MM-menestystä vähämaalisten pelien kautta, Liiganhan voisi ajatella palvelevan leijonalätkää.

– Niin, voihan se olla niin. Voihan tämä vähämaalisuus tulla sitä kautta, että ollaan nähty, että tuollainen on toiminut Leijonilla arvokisoissa.

Hämeenahollakin on toiminut monikin juttu, mutta jos pelaaja saisi esittää vielä yhden toiveen jouluksi, mikä se olisi?

– Varmaan MM-kulta olisi sellainen, minkä haluaisi.