HELSINKI. Suomen Jääkiekkoliiton tapaamisessa kerrottiin maanantaina, että Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen ei ole mukana ensi viikon Ruotsin EHT-turnauksessa.

Jalonen oli median tavattavissa maanantain tilaisuudessa etänä. Mestariluotsi toipuu kotona polvileikkauksesta.

– Tämä on uusi juttu itsellekin. Olen kolmisenkymmentä vuotta valmentanut, ja ensimmäistä kertaa en pääse oman joukkueen mukaan, kaikkiaan hyvävointiselta vaikuttanut Jalonen kertoi.

– Uskon, että kaverit hoitavat turnauksen hyvin.

Miten työt on jaettu?

– (Mikko) Manner ottaa minun vastuuvalmentajaruudun – hän peluuttaa hyökkääjiä.

Hietaniemen Janne, eli videokoutsi-tilastomies tulee vaihtoaitioon ja tarkkailee ”Mamban” paikalla peliä, antaa ohjeita. Hoitaa Mannerin kanssa ylivoimaa.

Jalonen ei ollut etähaastattelussa lainkaan masentuneen tai vastaavan oloinen.

– Uskon, että tämä (tilanne) motivoi poikia. On mielenkiintoista katsoa, miten pää pysyy kylmänä kotisohvalla, kun oma joukkue pelaa.

Siinä joukkueessa on mukana kuusi ensikertalaista. He ovat maalivahti Juha Jatkola, puolustajat Valtteri Pulli ja Nikolas Matinpalo sekä hyökkääjät Julius Mattila, Juha Jääskä ja Kalle Kossila.

– On hyviä uusia, nuorehkoja debytantteja. Tosi mielenkiinnolla odotan sitä, miten pojat pärjäävät kansainvälisessä vauhdissa.

– Jos on onnistunut Liigassa, niin pystyy pelaamaan EHT:lläkin. Se on nähty nyt kahden ensimmäisen EHT-turnauksen aikana.

Ruotsin-turnauksen jälkeen MM-kisoihin on aikaa kolmisen kuukautta. Liigaa seurataan Jalosen mukaan ”tosi tarkasti”, ja näinä hetkinä mukana EHT-peleissä on ollut kaikkiaan noin 70 pelaajaa.

– Meillä on hyvä käsitys siitä, ketkä ovat suoriutuneet hyvin. (GM Jere) Lehtisen kanssa lähdemme Pohjois-Amerikkaan maaliskuun alkupuolella.

– Se on sellainen kahden viikon reissu, jossa näemme suomalaispelaajien edesottamuksia. Menestyminen kansainvälisessä arvoturnauksessa vaatii, että NHL:stä olisi mukana ainakin muutama pelaaja.