Viime aikoina julkisuudessa on käyty keskustelua uudesta sarjajärjestelmästä Liigalle. Kiekkopomot eivät ole uskaltaneet kommentoida asiaa omilla nimillään, sillä aihe on todella arka. Joukkuemäärän pudottaminen tarkottaisi jonkun organisaation tippumista Mestikseen.

Nyt, kun päätöksiä ei ole vielä tehty, heitän ilmoille oman hahmotelmani optimaalisesta sarjajärjestelmästä. Muutos on rajumpi kuin joissain julkisuudessa olleissa ehdotuksissa, mutta lupaan, että draaman ja jännityksen määräkin on moninkertainen.

Uusi joukkuemäärä

Ensimmäinen lähtökohta on, että Liigan joukkuemäärää tulee tiputtaa. Näin sekä nostetaan pääsarjan pelillistä tasoa että kohotetaan Mestiksen tasoa niin, että siellä voi ammattimainen organisaatio selvitä.

Nyt joukkueita on 15. Minun mallissani joukkuemäärää karsittaisiin kolmella, jotta uusi määrä olisi 12. Tämä olisi tietysti vaikea pala nieltäväksi, sillä moni rakastettu ja pitkät perinteet omaava kiekko-organisaatio tippuisi sarjatasoa alemmas. Tämän hetken sarjataulukon perusteella lähtijät olisivat SaiPa, JYP ja KooKoo.

Sarjajärjestelmän uudistus tarkoittaisi automaattisesti jonkin rakastetun seuran lähtöä.

Liigan pudotuspelit uusiksi

Kun Liigassa olisi enää 12 joukkuetta, olisi tarpeen uudistaa myös pudotuspelijärjestelmä. Säälipleijarit voitaisiin viimeinkin unohtaa. Kahdeksan runkosarjan parasta joukkuetta etenisivät suoraan puolivälieriin ilman sen kummempia kikkailuja.

Neljä joukkuetta jäisi aina pudotuspelien ulkopuolelle, mutta ei hätää. Niilläkin riittäisi panosta aina loppuun asti. Tästä lisää myöhemmin.

Karsintamalli

Mestiksen mestari saisi joka keväänä mahdollisuuden nousta Liigaan. Mestiksen mestari pelaisi karsintasarjan Liigan kahta viimeistä joukkuetta vastaan niin, että kaksi parasta joukkuetta pelaisivat ensi syksynä Liigasta.

Jokainen joukkue kohtaisi toisensa kahdesti. Jos karsintasarjan päätteeksi joukkueet olisivat tasapisteissä, pelattaisiin kahden viimeisen joukkueen välillä vielä seitsemäs peli, jonka häviäjä tippuisi Mestikseen.

Jos jostain syystä sarjojen välille haluttaisiin jatkuvaa vaihtuvuutta, voi karsintamallia hieman muuttaa. Mestiksen mestari nousee suoraan, Liigan jumbojoukkue tippuu suoraan ja Mestiksen kakkonen ja Liigan toiseksi viimeinen joukkue pelaavat karsintasarjan.

Sportin ja Ässien karsintasarja vuodelta 2009 muistetaan hyvin tänä päivänäkin. Sportin valmentajana toimi tuolloin Juhani Tamminen. ©Juha Tamminen.

Ei enää merkityksettömiä pelejä

Tällä sarjauudistuksella Liigassa ei keväällä olisi enää merkityksettömiä pelejä. Sarjataulukossa jokaisella joukkueella olisi syytä yrittää kivuta ylemmäs.

  • 1.-8. sijat taistelevat pudotuspelipaikoista ja kotiedusta
  • 9. ja 10. sijat yrittävät nousta pudotuspeleihin tai ainakin välttää karsintasarjan
  • 11. ja 12. yrittävät välttää karsintasarjan ja säilyttää sarjapaikkansa

Nousevat panokset nostaisivat varmasti tasoa ja lipunmyyntiä kevään ”jämäpeleissä”. Kuvittele nyt JYPin ja KooKoon kohtaaminen. Sarjapisteillä olisi valtava merkitys sen suhteen, kumpi joukkue olisi vaarassa tippua Mestikseen. Tunnelma olisi varmasti kohdallaan.

Karsintasarja lisäisi myös lipputuloja Liigalle. Käytännössä sarja saisi yhden pudotuspelisarjan verran otteluita lisää, joiden panos olisi yhtä kova kuin finaalissa.

Uusittu Mestis

Tämä sarjajärjestelmä vaatisi sitä, että Mestiksestä tulisi varteenotettava kiekkosarja, jossa ammattilaiset voivat pelata ja ammattilaisorganisaatiot tulla toimeen. Tästä pidettäisiin hyöty laadukkaiden organisaatioiden määrällä.

Tulevaisuudessa Mestiksessä pelaavat toivottavasti Kiekko-Espoo ja Jokerit. Jos näiden lisäksi sarjaan tippuisivat KooKoo, JYP ja SaiPa, olisi laadukkaita joukkueita jo hyvä määrä.

Muutkin seurat saisivat varmasti enemmän tuloja, kun mielenkiinto sarjan ympärillä kasvaisi. Voisiko esimerkiksi RoKista, Ketterästä tai Joensuun Kiekko-Pojista kasvaa elinvoimainen organisaatio?