Liigassa on käynnissä erikoinen näytelmä, joka on saattanut mennä monilta ohi keskellä runkosarjan viimeisten kierrosten huumaa.

Lauantaina Kärpät pelasi kaksi unista erää HIFK:ta vastaan ja oli 0-4 tappioasemassa. Kolmanteen erään oululaiset tulivat uudella energialla ja pääsivät maalin päähän.

Ottelun jälkeen Kärppien tähtihyökkääjä Ville Leskinen kommentoi, että osa vahvasta kolmannesta erästä saattoi selittyä sillä, että joukkue pelasi vapaammin eikä tiukka pelitapa hidastanut Kärppiä. Leskinen muotoili sanansa vieläkin kohteliaammin ja varovaisemmin kuin minun referaattini.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki hiiltyi tästä. Petopodissa hän ihmetteli, miten joku pelaajista saattoi olla niin pihalla, että kyseenalaisti hänen pelitapansa. Keskiviikkona Leskinen olikin terveenä sivussa Kärppien kokoonpanosta. Oululaiset hävisivät Ilvekselle jatkoajalla numeroin 2-3, ja nyt näyttää siltä, että Kärpät ei yllä kuuden parhaan joukkoon.

Onko Marjamäki todella niin epävarma itsestään ja pelitavastaan, että pieni kritiikin varjokin johtaa kurinpitotoimiin?

Vielä vuosi sitten Marjamäki oli täynnä itseluottamusta ja näki itsensä messiaanisena hahmona. KHL-Jokereiden valmentajana hän oli seurannut Liiga-kiekkoa TV:stä ja tuskaillut, miten noin voi edes pelata. Hän palasi Liigaan laittamaan asiat kuntoon.

Valitettavasti asiat eivät ole kunnossa.

Kärppien peli on parantunut rutkasti kauden edetessä, mutta mitään herkkua se ei ole vieläkään. Marjamäen pelitavassa elävät KHL:stä ja maajoukkueesta tutut elementit: puolustetaan vastustaja turhautumisen partaalle, rokotetaan virheistä vastahyökkäyksillä ja ylivoimalla. Keskinkertainen resepti on johtanut keskinkertaisiin tuloksiin ja niin näyttää käyvän tälläkin kertaa.

Kärppien kiiltävä imago kärsii

Viimeisten vuosikymmenten ajan Kärpät on ollut yksi Liigan laadukkaimmista organisaatioista. Sinne kotimaiset pelaajat ovat menneet kehittymään ja menestymään.

Nyt Tappara ja Ilves ovat Liigan kiinnostavimmat organisaatiot. Varmasti moni suomalainen huippupelaaja miettii, että olisipa hienoa pelata Tampereella.

Moni pelaaja varmasti miettii kahteen kertaan, lähteekö hän ensi kaudeksi Ouluun. Jarrutteleva pelitapa ei tuo tähtipelaajien parhaita ominaisuuksia esiin. Marjamäki on puolestaan valmis vaikeiden tappioiden jälkeen sysäämään pelaajansa bussin alle, mutta ei itse kestä kritiikkiä. Voisi kuvitella, että kun Leskinen pääsee vaihtamaan seuraa, hän ei ole jättämässä Ouluun viiden tähden arviota.

Onko Kärpät valumassa Liigan terävimmästä kärjestä ylempään keskikastiin?