Suomen maajoukkue aloittaa tänään oman MM-kisaurakkansa. Mikään ei ole muuttunut viime keväästä. Leijonat lähtee kisoihin kirkkaana ennakkosuosikkina.

Toukokuun viimeinen sunnuntai vuonna 2022 ja finaalipaikka kotikisoissa. Suomalaiset kerääntyivät Tampereen uuden Nokia Arenan katsomoihin ja vastaanottimien ääreen ympäri maan seuraamaan, kun Jukka Jalosen Leijonat rikkoi kotikisojen kirouksen voittamalla maailmanmestaruuden.

Mikään ei ole muuttunut kuluneen vuoden aikana. Suomi lähtee jälleen tavoittelemaan paikkaansa kisojen viimeisessä ottelussa, ja viimeisen summerin soidessa sinivalkoisten kaulaa tulee koristaa kultainen mitali.

****

Jalosen aikakaudella Leijonista on muovautunut kansainvälisiä areenoita dominoiva voittokone, joka osaa turnauspelaamisen taidon paremmin kuin yksikään muu maa. Kaikki perustuu yhteisiin arvoihin ja pelisääntöihin, joihin jokainen yksilö on valmis sitoutumaan.

Kaikkien leijonapelaajien takaraivoon iskostettu pelitapa on mahdollistanut tiiviin viisikkopelaamisen, jossa kaikki tietävät miten pelata ja missä vaiheessa ottelua.

Suomen pelaamisesta on menneinä vuosina paistanut taktinen osaaminen, kurinalaisuus sekä itseluottamus. Kaikki luottavat pelitapaan, ja että homma hoituu lopussa.

Leijonat pelaa sitä mitä ”peli pyytää”. Rytmitykset tapahtuvat pelin virtauksien mukaan. Välillä joukkue puolustaa aggressiivisesti, käyden kiinni ja välillä vetäytyen. Toisinaan taas koko viisikko rynnistää hyökätessä pystyyn. Silmiin pistävää on myös joukkojen kerääminen kasaan, kun vauhtia otetaan alhaalta. Tällöin on tapana pitää kiekkoa oman maalin takana turvassa.

****

Useat kriitikot perustelevat Suomen MM-menestystä turnausten heikolla tasolla. On totta, ettei keväinen kiekkokarnevaali tarjoa juurikaan silmäniloa kun puhutaan maailman parhaimmista jääkiekkoilijoista, mutta tilanne kaikkien maiden kohdalla on sama.

Ei ole Leijonien syy, etteivät IIHF ja NHL pääse yhteisymmärrykseen sellaisen turnauksen järjestämisestä, jossa pelaisivat oikeasti lajin parhaat ja joka kiinnostaisi kaikkia osallistujamaita yhtä paljon.

Niin kauan kuin nykytilanne maajoukkuepeleissä vallitsee, suomalaiset saavat odottaa ja vaatia menestystä omiltaan.

IIHF:n rankingin ykkösmaa lähtee viime vuoden tapaan kisoihin ennakkosuosikkina. Joskin tänä vuonna tuo status on entistäkin kirkkaampi ja armottomampi.

Tappio viime keväisessä MM-finaalissa olisi voitu vielä perustella kotikisojen kirouksella, mutta nyt kun tuokin taika on murrettu, ei selityksille ole enää sijaa.

Kansa vaatii ja odottaa. On aika tuoda poika kotiin.

Niko Virolainen
Twitter: @orpmi