Kari Jalosen luotsaama Tshekin jääkiekkomaajoukkue on joutunut kotimaassaan kovan kritiikin kohteeksi. Tshekki hävisi maanantaina Latvialle jatkoajalla 3-4.

Tshekki voitti avausottelussaan niukasti Slovakian lukemin 3-2 ja Kazakstan kaatui toisessa ottelussa selvin lukemin 5-1. Tshekki on kolmen kierroksen jälkeen B-lohkon toisena.

Nöyryyttävän Latvia-tappion jälkeen fanien ja median syyttävät sormet ovat osoittaneet Jalosen valmennusjohdon suuntaan.

Suurta hämmennystä on aiheuttanut se, ettei NHL:stä tuotu maalivahtivahvistus Karel Vejmelka ei ole päässyt vielä kertaakaan kaukaloon MM-kisoissa. Arizona Coyotesin kuluneen kauden ykköstorjuja oli Latviaa vastaan luukkuvahtina ja verivihollista Slovakiaa vastaan hän ei edes mahtunut kokoonpanoon.

Tshekki on peluuttanut kahdesti Sveitsin NL-sarjassa pelaavaa Simon Hrubecia ja kertaalleen Ilveksen Marek Langhameria. Latviaa vastaan torjuntavuorossa ollut Hrubec ei ole vakuuttanut esityksillään, kun taas Langhamer teki minimisuorituksen Kazakstania vastaan.

Tshekkisivusto iSportin mukaan Jalosen valmennustiimissä aloittavan maalivahdin valitsee maalivahtivalmentaja Zdeněk Orct. Jalosella on kuitenkin lopullinen sana päätöksessä.

– En aio selitellä mitään. Tämän päätöksen teimme. Minulla ei ole lisättävää asiaan, Jalonen vastasi lyhyesti, kun iSport.cz-sivusto kysyi Hrubecin valitsemisesta Latvia-ottelun aloittavaksi maalivahdiksi.

– Meillä on kolme hyvää maalivahtia. Niin asia menee, Jalonen jatkoi, kun lehdistö ällisteli Vejmelkan olematonta vastuuta MM-kisoissa.

ISportin tietojen mukaan Vejmelkalla ei ole loukkaantumisia, joten peluutuspäätös on täysin valmennusjohdon käsissä. Peluutuksen taustalla ei myöskään uskota olevan Vejmelkan säästäminen turnauksen tärkeitä pelejä varten.

– Se, että joukkueessa on NHL-seuran ykkösvahti, eikä hänelle anneta edes yhtä peliä ensimmäisen kolmen ottelun aikana, on käsittämätöntä. Meidän täytyy toivoa, että Jalonen tietää mitä hän tekee. Mutta tietääkö hän oikeasti? iSportin toimittaja Zdenek Janda tilitti.

Vejmelka on ollut kahdella edelliskaudella Coyotesin ykkösvalinta tolppien väliin. Vejmelka pelasi päättyneellä kaudella 50 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 90,0.