Euroopasta NHL:ään kesällä 2019 varattujen pelaajien takaraja tulokassopimuksen tekoon oli torstaina.

Viiden suomalaispelaajan NHL-oikeudet raukesivat, kun sopimusta ei tullut aikarajaan mennessä.

Yksi kovan kohtalon kokeneista suomalaisista oli Carolina Hurricanesiin 3. kierroksella varattu Jukurien hyökkääjä Patrik Puistola, jonka NHL-oikeudet kaupattiin viime keväänä Edmonton Oilersiin vaihdossa Jesse Puljujärveen.

Puistola oli päättyneellä kaudella Jukurien paras pistemies. 22-vuotias taiturihyökkääjä summasi runkosarjan 60 ottelussa tehot 16+24=40. Puistolan loistokausi palkittiin valinnalla Leijonien ensimmäiseen MM-leiritykseen.

Ilveksen hyökkääjän Matias Mäntykiven NHL-oikeuksien vapautuminen oli pieni yllätys. 21-vuotias lappeenrantalainen teki tällä kaudella 60 runkosarjaottelussa tehot 12+21=33. Nuorukaisen tahti kiihtyi kevään edetessä ja hän oli lopulta pudotuspelien pistepörssin toisena taottuaan 12 ottelussa tehot 3+9=12.

Ilman NHL:n sopimusta jäivät myös Leevi Aaltonen (NYR), Kalle Loponen (TOR) ja Santeri Airola (PIT).