Suljettu Liiga on puhuttanut runsaasti viime vuosina. Valtaosa väestöstä toivoisi, että Liiga jälleen avattaisiin, jotta sieltä putoaminen Mestikseen ja Mestiksestä nouseminen Liigaan olisi taas mahdollista.

Kokenut 37-vuotias kanadalaispuolustaja Shaun Heshka tarjoilee kuitenkin keskusteluun täysin päinvastaisen näkemyksen. Hän ei itse innostu Liigan avaamisesta ollenkaan, vaan pitäytyy mieluummin suljetun sarjan kannalla.

– Olen väitellyt asiasta pelaajien ja valmentajien kanssa. En ole avoimen sarjan suuri fani. Minusta se edistää negatiivisuutta. Fanit hurraavat putoaville joukkueille ja katsojat seuraavat enemmän pohjakerroksen joukkueiden pelejä kuin kärkiotteluita, Heshka kommentoi MTV Urheilulle.

Heshkalla on itsellään omakohtainen kokemus putoamisesta alemmalle sarjatasolle. Kaudella 2015-16 hän edusti Ruotsin SHL:ssä MODO Hockeyta, jonka kohtalona oli kauden päätteeksi pudota Allsvenkaniin seitsemään otteluun venyneen karsintasarjan päätteeksi.

– Kun näkee, mitä kaupungille ja sen ihmisille tapahtuu putoamisen jälkeen, se on musertavaa. Me ammattikiekkoilijat voimme jatkaa matkaamme ja pelata ensi vuonna toisaalla, mutta paikalliselle yhteisölle se on täysin käänteentekevää, Heshka muistelee.

MODO vietti lopulta Allsvenskanissa seitsemän kautta. Ensi kaudeksi seura nousee jälleen takaisin SHL-tasolle. Heshka kertoo ymmärtävänsä avoimen sarjan edut, mutta hän ajattelee asiaa ennemminkin inhimillisestä näkökulmasta.

– En halua nähdä ihmisten menettävän työpaikkojaan, hän päättää.

Heshkalla ei ole toistaiseksi sopimusta minnekään ensi kaudeksi. Hän kuitenkin tahtoisi jatkaa Liiga-kaukaloissa.

– Haluan päättää urani Suomessa. Toivon, että sieltä aukeaisi paikka. Mutta jos näin ei käy, se on okei. Ymmärrän, että uran on jossain vaiheessa kuitenkin päätyttävä, Heshka sanoo.

Liiga-urallaan Heshka on pelannut kaikkiaan 429 runkosarjaottelua (49+169=218) sekä 64 pudotuspeliä (6+21=27) edustaen Ässiä, Kärppiä, Sportia sekä Lukkoa. Heshka on voittanut kaksi Suomen mestaruutta, joista toisen Ässissä ja toisen Kärpissä.