Philadelphia Flyers teki vuosi sitten kesällä kahden kauden mittaisen sopimuksen Venäjän maajoukkuemaalivahti Ivan Fedotovin kanssa. Sopimuksen kokonaisarvo oli 2,2 miljoonaa dollaria.

Fedotov ei kuitenkaan siirtynyt syksyllä Flyersiin niin kuin oli tarkoitus. Hänet pidätettiin Venäjällä asepalveluksen välttelystä, häneen piikitettiin tuntematonta ainetta, hän sairastui ja hänet kuljetettiin Jäämerelle asepalvelukseen.

Kesällä Fedotovin asepalvelus päättyi ja Venäjän armeijan seura Moskovan TsSKA kertoi tehneensä Fedotovin kanssa uuden sopimuksen, vaikka sopimusta Flyersin kanssa on vielä vuosi jäljellä. IIHF on määrännyt tästä sopimusrikkomuksesta rangaistukset sekä Fedotoville että TsSKAlle.

Fedotov on pannassa syyskuun alusta joulukuun loppuun saakka. TsSKA ei puolestaan saa vuoteen tehdä sopimuksia ulkomaalaisten pelaajien kanssa, mikä on KHL-suurseuralle merkittävä rangaistus.

Fedotovin rankaiseminen oli kyseenalainen päätös, sillä hän on ollut tähän mennessä enemmän tarinan uhri kuin konna. Asepalvelus hyytävissä ja karuissa olosuhteissa vuoden ajan oli kaikkea muuta kuin iloista aikaa.

– Miltäkö minusta on tuntunut kuluneen vuoden aikana? Mitä voi tuntea jääkiekkoa pelaava mies, joka joutuikin marssimaan? Ei yhtään mitään. Laskin päiviä yksi kerrallaan – ilman tunteita. Odotin ja toivoin, että se loppuu enemmin tai myöhemmin. Sieltä voi joko lähteä pää pystyssä tai romahtaa sinne, Fedotov sanoi Championatille.