Ensimmäisenä suomalaispelaajana KHL:stä sodan käynnistyttyä lähtenyt Markus Granlund kertoo Urheilucastissa, miten hän pääsi pois Venäjältä kesken sopimuskauden.

Granlundin mukaan suurimmalle osalle suomalaispelaajista oli välittömästi selvää, että Venäjältä on lähdettävä, kun sota käynnistyi. Valitettavasti lähteminen ei ollut kuitenkaan kaikkien kohdalla helppoa.

– Me oltiin käyty pelaajien kanssa WhatsApissa läpi, että lähdetään koko porukka. Sitten pikku hiljaa jätkät alkoivat jänistämään, niin mulla meni jopa vähän hermot. Ilmoitin sitten, että minä lähden ainakin. Siitä ei ollut sitten paluuta siitä, Granlund kertoo Urheilucastissa.

Samalla suomalaishyökkääjä sanoo kuitenkin ymmärtävänsä hyvin, mikseivät kaikki pystyneet tekemään ratkaisuja yhtä nopeasti kuin hän.

– Ymmärrän, ettei se ollut kaikille helppo paikka. Jotkut joukkueet laittoivat sakkoa sun muuta pelaajille. Omalta osaltani se meni hyvin.

Pako Venäjältä Suomeen

Granlundin lähtöä Venäjältä helpotti se, että KHL-seura Salavat Julajev Ufan omistaja myönsi hänelle, että sota on alkanut. Se helpotti sopimuksen purkamista ilman sanktioita, sillä sopimuksesta löytyi pykälä, joka koski sotaa.

Vaikka seurasta lähteminen oli melko helppoa, niin Suomeen pääseminen ei ollut mikään läpihuutojuttu. Ufasta on nimittäin pitkä matka jo pelkästään Suomen rajalle.

– Tein illalla päätöksen, että lähden. En ollut ilmoittanut siitä kenellekään ja otin vain lennon. Seuraavana aamuna ilmoitin seuralle ja agentille, että mä lähden nyt.

– Mulla oli valmiina lento Pietariin. Hyppäsin siihen koneeseen. Sieltä matkustin junalla Helsinkiin. Kaikki junat olivat täynnä, mutta pääsin sieltä viimeisellä junalla. Pääsin joukkuekaverini avustuksella junan käytävälle istumaan kaikkien kamojeni kanssa, Granlund muistelee.