PRAHA. Viaplayn selostaja Antti Mäkinen on nähnyt paljon. Tänä keväänä hänkin on ollut uuden edessä, kun miehestä leivottiin lähetysoikeuskaupan myötä uusi Leijona-ääni.

Tähän asti Suomen kansa on tottunut kuuntelemaan keväisin Antero Mertarannan tulkintaa. Edelleen sekin on mahdollista MTV:n puolella, mutta Mertarannan rinnalle on nyt noussut Mäkinen.

– Se on kunniapaikka se, Mäkinen sanoi hallin käytävillä Leijonat.comille.

Mäkinen on aiemmin urallaan selostanut useampaan otteeseen NHL:n finaaleja paikan päällä. Siellä rytmi on kuitenkin vähän erilainen kuin MM-kisoissa, joissa pelataan pari viikkoa samassa osoitteessa.

– Ehkä tämä konsepti [on vähän yllättänyt]. NHL-hommassa Pohjois-Amerikassa on tottunut siihen, että on matkalaukku pakattuna. Siinä katsotaan pelejä, treenejä ja lentoaikatauluja, buukataan hotelleja ja paikat vaihtuvat, Mäkinen sanoi.

– Tämä on itse asiassa aika nautinnollinen turnaus. Vaikka tämä on pitkä, tässä on selkeä konsepti. Täällä saa yöt nukkua ja päivät tehdä töitä. Olen tykännyt tosi paljon.

Aika kuluu Leijonien ja muidenkin maiden otteluita selostaessa, mutta on Mäkinen ja koko Viaplayn tiimi ehtinyt muutakin tehdä.

– Ei ole tullut vielä [hotellikuolemaa]. Meillä on hyvä jengi. Olemme paljon käyneet Jokisen Jussin ja Harjulan Iiron kanssa golfaamassa. Kameramiesten ja mainittujen jätkien kanssa käydään salilla joka toinen päivä vähintään. Tässä on paljon hyvää tekemistä ollut tällä porukalla.

– Me ollaan kaikki sillä tavalla aikuisia, että emme ole tulleet tänne tutustumaan Prahan kaupunkiin tai yöelämään, vaan me olemme täällä MM-kisoja varten. Olemme kaikki samalla sivulla, niin tätä projektia on hienoa tehdä näiden ihmisten kanssa.

Yksi asia, mikä on saanut Mäkisen suorastaan häkeltyneeksi, on tunnelma Prahan hallissa. Melkeinpä pelissä kuin pelissä katsojia on yli 15 000. Paikalla on tuhatmäärin kannattajia monesta eri maasta, ja täällä katsojat pitävät meteliä.

– Olen kysellyt kaikilta, onko MM-kisoissa aina tällaista. Minulla on muutama kokemus katsojana MM-kisoista, mutta en muista kokeneeni tällaista. Täällä on aivan fantastinen yleisö riippumatta pelistä. Onhan tämä poikkeuksellista jääkiekkojuhlaa, Mäkinen sanoi.

– Jos joku joskus sanoo, miksi MM-kisoja pelataan kerran vuodessa, niin tämä on hyvä paikka tulla katsomaan. Täällä sitä ymmärtää, miksi niitä pelataan kerran vuodessa.

Sveitsin suuret NHL-tähdet Roman Josi ja Nico Hischier yrittivät vastata diplomaattisesti, kun heiltä kysyi tunnelman erosta MM-kisojen ja NHL:n välillä. Molemmat vastasivat: ”Onhan täällä hieman erilaista.”

Antti Mäkinen NHL:n finaalipelejäkin paikan päällä seuranneena täräyttää suoremmin:

– NHL:ssä Nashville on finaalikokemuksena sellainen paikka, joka tulee samalle sivulle näiden MM-kisojen kanssa. Kaikki ovat niin innoissaan, että se huuto läpi pelin on tosi kovaa. Vegas on kaupallistetumpi tapahtuma. Siellä on Cirque du Soleil painamassa juttuja erätauolla, ja se on tuotteistetumpi kuin mitä tämä.

– Täällä ehkä se aito ilo ja karnevaalitunnelma on parempaa kuin mitä se on missään NHL:ssä ollut mitä olen kokenut.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS